Териториалният спор между Русия и Украйна не засяга Америка.

Това обяви губернаторът на Флорида Рон Десантис, определян като фаворит за номинацията на Републиканската партия преди президентските избори през 2024 г. В отговор на въпрос на водещия на "Фокс Нюз" Тъкър Карлсън (който често е излъчван по руските телевизии заради критиките си срещу Урайна), Десантис за първи път разкри с повече подробности каква е позицията му спрямо войната в Украйна.

"Въпреки че САЩ имат много жизненоважни национални интереси – предпазването на нашите граници, справянето с кризата в бойната готовност на армията ни, постигането на енергийна сигурност и независимост и ограничаването на икономическата, културна и военна мощ на Китайската комунистическа партия – заплитането в териториалния спор между Украйна и Русия не е един от тях", обяви Десантис.

"Финансирането на този конфликт с "празен чек" от администрацията на Байдън "толкова дълго, колкото трябва", без никакви определени цели или отчетност, отклонява вниманието от най-належащите предизвикателства пред страната ни", добави губернаторът.

Той изтъкна, че "мирът трябва да бъде цел" за САЩ и се противопостави на изпращането на "F-16 и ракети с голям обсег", тъй като така се повишавал рискът от включване на Америка в конфликта.

Десантис отправя две много странни обвинения към демократите, които така и не подкрепя с доказателства.

"Политиката за "смяна на режима" в Русия (без съмнение популярна сред външнополитическите интервенционисти в окръг Колумбия) би увеличила значително залозите на конфликта, увеличавайки вероятността от използване на ядрени оръжия", обяви той, въпреки че нито един демократ не изразявал публично подкрепа за сваляне на Путин от власт.

"Политиките на администрацията на Байдън тласнаха Русия към де факто съюз с Китай", добави той, макар "вечното братство" между Москва и Пекин да бе прокламирано по време на олимпиадата в комунистическата страна - седмици преди началото на инвазията. Агресията на Русия обрече страната на асиметрично партньорство с Китай, което в бъдеще предполагаемо ще създава много главоболия на Кремъл.

Като конгресмен на Флорида (2013 - 2018 г.) Десантис подкрепи няколко законопроекта, които предвиждаха осигуряването на военна и разузнавателна помощ на САЩ за Украйна, припомня "Ен Би Си Нюз".

През 2016 г. той гласува за резолюция, призоваваща тогавашния президент Барак Обама "да предостави на Украйна смъртоносни отбранителни оръжейни системи, за да подобри способността на украинския народ да защитава своята суверенна територия от непровокираната и продължаваща агресия на Руската федерация".

Доналд Тръмп: Европа трябва да ни плати със задна дата разликата в подкрепата за Украйна

Бившият президент Доналд Тръмп изрази още по-крайни идеи в отговор на запитванията на Карлсън за войната.

В типично "скромния" си стил шоуменът се похвали, че ако той е бил президент, Русия е нямало и да дръзне да атакува Украйна.

Но заради "новата липса на уважение към САЩ" конфликтът започнал и според Тръмп той трябва да приключи "СЕГА":

"Започнете, като кажете на Европа, че трябва да плати поне равно на това, което САЩ плащат, за да помогнат на Украйна. Те също трябва да ни платят със задна дата разликата. При зашеметяващи 125 милиарда долара ние плащаме от 4 до 5 пъти повече, а тази битка е много по-важна за Европа, отколкото за САЩ. След това кажете на Украйна, че вече ще идват малко пари от нас, ОСВЕН АКО РУСИЯ ПРОДЪЛЖИ ДА ПРЕСЛЕДВА ВОЙНАТА.

Президентът трябва да се срещне с всяка страна поотделно, след това с двете страни заедно и бързо да постигне сделка. Това може лесно да се направи, ако се проведе от правилния президент. И двете страни са уморени и готови да сключат сделка. Срещите трябва да започнат веднага, няма време за губене".

Като основна цел на Америка във войната Тръмп посочва "осигуряването на сигурността на Европа, но Европа не си помага сама".

Майк Пенс: Грузия, Крим и Украйна са само начело в списъците на Путин. Той трябва да бъде спрян

Сред запитаните предполагаеми кандидат-президент бившият вицепрезидент Майк Пенс единствен зае твърда позиция в подкрепа на Украйна.

"Когато САЩ подкрепят Украйна в борбата ѝ срещу Путин, ние следваме доктрината на Рейгън и подкрепяме онези, които се бият с нашите врагове на техните брегове, така че да не трябва сами да се бием с тях. В Републиканската партия няма място за апологети на Путин. Това не е война на Америка, но ако Путин не бъде спрян и суверенната нация на Украйна не бъде бързо възстановена, той ще продължи да се придвижва към нашите съюзници от НАТО и Америка ще бъде принудена да изпрати нашите собствени (войски)", подчерта той.

"Трябва да сме наясно с руската заплаха: Грузия, Крим и Украйна са само начело в списъците на Путин, те не са единствените страни, към които той се стреми. И подкрепяйки Украйна, ние казваме на Китай, че ще подкрепим Тайван, ако последва Русия и извърши инвазия".

Като основна цел на САЩ във войната Пенс отбелязва следното:

"Победа за Украйна, като суверенитетът на Украйна и мирът в страната бъдат възстановени възможно най-бързо. За съжаление, администрацията на Байдън твърде бавно предоставяше помощ на Украйна, всяко действие беше твърде бавно - от осигуряването на разузнавателна информация на Украйна, през налагането на санкции срещу Русия, до предоставянето на военно оборудване и изтребители на Украйна".