Министерството на външните работи (МВнР) все още не е получило машините за гласуване, които ще бъдат изпратени за вота на 2 април зад граница. А то трябва да ги разпрати зад граница.

Това каза председателят на Работна група „Избори" в МВнР Иван Кондов на брифинг във ведомството днес, предава БТА.

"Проблем ще бъде, че не можем на 100 процента да гарантираме доставката на машините, особено до далечни дестинации като САЩ и Канада", заяви той.

Предвидените за двете държави машини общо са 13.

Според Кондов не трябва да се създава паника, тъй като според Изборния кодекс има смесено гласуване. По-голямата част от изборните книжа са доставени, като се очаква и останалите да бъдат доставени до края на седмицата, посочи той. 

Иван Кондов отбеляза, че МВнР е на финалната права при подготовката на изборите, като остава командироването на представителите на държавата. Той посочи, че във всяка секция ще има представител на държавата, като от София ще бъдат командировани 534-ма души. Всички останали ще бъдат наши представители на дипломатическите и консулските ни представителства, добави той. 

Кондов каза още, че близо 1900 от местата в СИК са заявени от партиите. 

На изборите на 2 април в чужбина ще се гласува в 737 секции в 61 държави, като общо ще бъдат изпратени 245 машини.

По-рано министерството публикува адресите на избирателните секции, както и избирателните списъци за гласуване извън страната за парламентарните избори на 2 април 2023 г. на сайта си. 

Списъците и адресите на секциите се намират в секция „Избори за Народно събрание на 2 април 2023 г.“, на интернет страницата на ведомството. 

Избирателните списъци са достъпни и през интернет страниците на дипломатическите и консулските представителства на България в съответната държава.