Редица предизвикателства, затруднения и опасности очертаха от Министерство на външните работи (МВнР) по отношение на вота в чужбина. Но дадоха заявка - каквото зависи от ведомството ще бъде свършено. Става въпрос за големия брой секции, които се очертава да бъдат отворени, липсата на достатъчно членове на секционните комисии за тях, за логистиката по отношение на машините, гласуването в секциите с голям брой избиратели и отпускарския сезон.

И така, МВнР очаква броят СИК зад граница да достигне рекорни равнища. Сънародниците ни в чужбина ще гласуват в рекорден брой секции - между 800 и 850. До момента обаче подадените заявления от българите в чужбина, че искат да гласуват е много нисък - едва 37 000. 

568 са само автоматично отворените секции, като в момента тече процесът и по подаване на заявления за допълнителни СИК (крайният срок е 15 юни, б.р.). В добавка, с последните изменения в Изборния кодекс нужните заявления паднаха от 60 на 40 броя - отчете постоянният секретар на министерството и отговорник за организацията на изборите Иван Кондов. 

Към момента броят заявления не е голям като абсолютно число, но "има още една седмица".

За да онагледят рекордния брой СИК, от МВнР изброиха, че ако на 4 април в Германия е имало 69 секции, то засега са 105. В Испания при 53 преди, сега са 65, в САЩ при 35 на предходния вот, засега са 53. Във Великобритания ще има 130 СИК към момента, 48 от които само в Лондон. Видима е и разликата по отношение на Турция - 35 на предния вот, 136 като рекорд преди налагането на рестрикциите за до 35 секции в страните извън ЕС, а засега - 105 или 110 СИК. По отношение на Гърция отчетът бе 20 на предходния вот, а засега "29 или повече". По повод на това, че вотът ще е на 11 юли, когато се очаква традиционно хиляди българи да са по гръцките плажове, от МВнР призоваха: "приканваме съгражданите ни активно да се регистрират където има СИК". И посочиха, че особено на север секциите са на разстояние 20-ина километра една от друга.

Като цяло предварителните заявления и регистрации са важни за Външно. "Подавайте декларации, колкото може повече. Това ще облекчи процеса, защото вашето име се вписва и се заличава по постоянен адрес", призова Кондов.

От поименните заявления зависи и обезпечаването на секциите с бюлетини, макар да е невъзможно да се определи точният им брой заради липсата на информация къде и колко българи живеят зад граница. С последните изменения в ИК машинният вот в секциите с над 300 избиратели, в т.ч. и в чужбина, е задължителен, но трябва да има и достатъчно хартиени бюлетини, ако се наложи преустановяване на гласуването с устройства. "Все още очакваме от ЦИК да се уточни броят на хартиените бюлетини за всяка СИК. Невъзможно е броят им в чужбина да бъде определен", заявиха днес и от МВнР и допълниха, че практиката показва, че те са между 2 и половина и 10 пъти повече от заявилите, че ще гласуват в съответната секция. Засега се очаква машини да има в около 250 СИК извън страната (пак с уговорката, че все още се подават заявления за гласуване).

Като предизвикателство от министерството очертаха и гласуването на повече от 450 души в секция, като призоваха в големи СИК да има по две устройства. Посочиха, че чакат ЦИК да каже и какъв ще е алгоритъмът на преминаването от машина на хартиена бюлетина. Спиране или забавяне на машината над 30 мин. би създало огромен проблем, посочиха още.

Последното кореспондира със "сагата" ЦИК-доставчикът на машините "Сиела Норма". Комисията иска да бъдат закупени още 1500 машини, като според изчисленията така ще се обезпечат и големите секции с повече от едно устройства и направи сметка за 8 милиона лева. За "Сиела", оказа се, в последния момент, сумата е крайно недостатъчна. Компанията заяви, че за тези пари няма да доставя допълнителните машини. В отговор от ЦИК казаха, че ще се справят някак и с наличните. Въпросът все още не намира разрешение, като може да се окаже, че комисията ще "дописва" Изборния кодекс и ще разреши ползването на хартия като форсмажор заради липсата на машина.

"Ако ни се възложи цялата логистика - ще я осъществим. Но трябва да стане поне 20 дни преди изборния ден. В по-малък срок не можем да гарантираме доставянето на машините", отчете и зам.-министърът Калин Анастасов. 

От МВнР обаче подчертаха, че отговарят за доставката на устройствата и изборните книжа и препратиха към ЦИК въпросите за охраната.

Изпитваме не малко затруднения в намирането на помещения, отговарящи на здравните протоколи. Много от помещенията са или затворени или преместени, отчете още Анастасов.

Предизвикателство ще е и намирането на изборна администрация. 4500 души са необходими към момента при 750 СИК. "Имаме изключителни проблеми за окомплектоването на около 60-70 СИК", посочиха още от министерството. Предстоят преговори с партиите за изпращане на членове на комисиите, но "от опит знаем, че нямат готовност". "Ние имаме готовност за 350-400 командировани служители". Чакат се предложения за останалите места за попълване от общностите зад граница.