"Играчите трябва да играят за страната си, а не на туризъм, както съм чувал, че е било преди. Единственият начин да върнем доверието е да постигаме резултати".

Това заяви селекционерът на националите Младен Кръстаич на пресконференция преди старта на европейските квалификации. Утре България приема Черна гора от 19 часа на ст. "Хювефарма арена" в Разград от група G, в която са още Сърбия, Унгария и Литва. В понеделник селекцията ни гостува в Будапеща.

Кръстаич пое поста през м.г., като бе начело на тима в два мача от Лигата на нациите и две контроли.

От първоначалния му списък отпаднаха Димо Кръстев, Доминик Янков и Илиан Стефанов. Защитникът Антон Недялков пък е в лагера, но не тренира пълноценно, тъй като лекува травма.

"Направихме отбор с доста млади и амбициозни, перфектни играчи, рече приповдигнато бившият старши треньор на Сърбия. - Свършихме добра работа, започнахме да изграждаме с някоко опитни и много качествени състезатели, и млади момчета. След контролите идва ред на борбата за точки.

Трябва да бъдем внимателни. Групата е тежка. Всички наши съперници са от нашия регион. Сърбия е фаворит номер 1, Унгария е силен отбор. Черна гора е с играчи, които искат да се докажат. Неудобни са, няма да е лесно. А Литва е тим, който може да ти създаде проблеми."

"Очаквам от своите играчи да дадат максимума. Нашата цел е да продължим работата, да покажем максимулна концентрация. И да продължим да връщаме доверието на феновете", добави той.

Попитан дали футболистите са готови физически и психически за мача, треньорът отговори:

"Физически не можем нищо специално да направим. Теренът показва кой на какво е готов. Когато завърши тренировката, ще стане ясен състава. От 3-4 дни имам идея как да изглежда 11-орката. Разполагам с достатъчен брой млади играчи. В състава може да има както познати, така и непознати имена. Важното е те да покажат най-доброто срещу Черна гора". 

След това той се спря и на противника:

"Очаквам тежък мач, имат по-опитни от нас футболисти, мачът вероятно ще бъде равностоен, но имаме необходимите качества за победа. Играем мач за мач. В живота на човек е сигурно, че може само да умре. Нищо друго не е ясно предварително. Трябва да се даде максимума. Нямам против да играем лошо и да печелим, ако зависи от мен. Има мачове, в които съпреникът не ти позволява да играеш на ниво, но не знаеш какво да очакваш и това прави футболът интересен."

След това на Кръстаич беше зададен въпрос защо голмайсторът на Първа лига Ивайло Чочев не е поканен в националния отбор. Както и какви са целите, поставени му от ръководството на БФС. 

"Бъдете спокоен, кой идва и кой не идва, това е моя работа".

Относно целите, той отговори:

"Къде бяхме преди една година? Колко българи играят в българската лига? Когато дойдох, казах ще направя отбор, който да отговори на европейските стандарти. Като динамика и като физика. Започнахме да изграждаме този отбор с млади състезатели. Футболът е дългосрочен процес, не може с един мач да се класираш на Европейско и Световно."

След това дойдоха думите за туризма.

"Тези въпроси не са само тука - типични са за всички балкански държави, кой е в отбора и кой го няма. Аз самият си оказвам натиск, за да постигаме най-добри резултати. Така е в живота, така е в спорта", завърши Кръстаич по повод избраниците си.

Кирил Десподов: Можем да стигнем до голям успех, стига да се раздаваме всички заедно

Капитанът Кирил Десподов заяви, че очаква тежка битка срещу Черна гора. Пред журналисти той призова съотборниците си да бъдат спокойни и концентрирани, а ако спазват тактическата дисциплина, могат да се поздравят с победа. Стига да се раздадат докрай. И не един, а всички заедно.

"Мисля, че направихме добри четири мача. Време е да влизаме в квалификациите. Определено ни дадоха голяма увереност тези четири мача и лагери. Отборът ще бъде по-добър, надявам се. Мисля, че ще може да стигнем до голям успех.

Черна гора е доста опитен отбор, имат добри играчи, неудобен противник е. Нито един мач не е бил лесен за нас досега. Със сигурност ще бъде голяма битка на терена, така бих я определил", коментира Десподов.