Националният ни отбор по футбол започва в петък, 24 март, европейските квалификации за финалите догодина в Германия (14 юни - 14 юли). Първият ни съперник е Черна гора, а мачът е от 19 часа на стадион “Хювефарма арена” в Разград.

В понеделник, 27 март, селекцията ни гостува на Унгария в Будапеща.

Ето най-важното, което трябва да знаем за квалификациите.

Кои са отборите в нашата група?

В група С са България, Унгария, Сърбия, Черна гора и Литва. Западните съседи, които участваха на Световното в Катар, са фаворити. Специалистите поставят до сърбите и Унгария, тимът на която бе на Евро 2020.

Шансовете на останалите се считат за равни, а Литва - за аутсайдер, но България не бива да се осланя на това.

Кои се класират?

Германия ще участва без квалификации. 20 отбора ще излязат от квалификациите - първите два от всяка от десетте групи. Това означава, че и вторите ще играят по германските терени.

Последните три отбора ще дойдат от Лигата на нациите - на базата на класиранията там. Ясно е, че онези които вече са намерили място на Евро 2024 от пресявките, ще освободят позиции за по-ниско подредили се тимове в ЛН.

Всичко това ще стане ясно към края на годината (ноември), когато квалификациите приключват. Трите квоти от Лигата на нациите ще бъдат раздадени в елиминации.

Както и в последните издания, на Евро 2024 ще спорят 24 тима. Квалификациите ще преминат в 10 рунда в месеците март, юни, септември, октомври и ноември - по два.

Плейофите за последните три визи са на 21-и и 26 март 2024 г. - като полуфинали и финали, по вече позната схема.

Кои са по-интересните групи?

Испания едва ли ще има проблеми в А, където ще си съперничи с Шотландия, Кипър, Норвегия и Грузия.

В гр. В ще има интересни битки между Франция и Нидерландия, а Гърция и Ирландия ще опитат да се намесят.

Група С е на Италия и Англия, които ще осигурят зрелища, особено за неутралните зрители. Шансове все пак имат също Украйна и Северна Македония.

D e на Хърватия, Турция и Уелс. Гр. E събра Полша, Чехия и Албания.

Три тима се очаква да се намесят и в битката в F - Австрия, Белгия и Швеция. G е нашата.

В H ще има северни битки между Дания, Финландия и Северна Ирандия, а Словения ще пробва да осуети плановете им.

В гр. I фаворит е Швейцария, но може би няма да й бъде лесно срещу Румъния, Косово и Израел.

Завършваме с J, в която първите две места ще си оспорват Португалия, Словакия, Исландия и Босна, начело на която вече не е Ивайло Петев.

Какви са нашите шансове?

Не изглеждат големи, макар да мислят някои, че ако не със Сърбия, България може да се сбори с Унгария и Черна гора. Отговорът ще дойде още в следващите дни, но не бива да тръгваме с голяма кошница, защото нивото на българския футбол (съответно на първия му тим) е толкова ниско, че дори Литва не може да се счита за по-слаб състав от нашия.

Както казва клишето, нека гледаме мач за мач.

Селекционер е сърбинът Младен Кръстаич, който води отбора в няколко мача от Лигата на нациите и контроли. Записа и добри резултати, като например 1:0 срещу Северна Македония в Скопие.

Върна донякъде самочувствието, отборът заигра по-уверено и освободено.

Той прави нещо, което никой друг преди него не се осмеляваше - залага изключително на млади футболисти. Пренебрегва доказани имена (но без голяма перспектива), като например голмайстора на Първа лига Ивайло Чочев, доскорошния капитан Георги Костадинов и т.н.

Вместо тях има играчи, които говорят малко дори на специалистите. Такива като Никола Илиев (“Интер”) и Димо Кръстев (“Фиорентина”) са част от вторите отбори в своите клубове. Или като Валентин Антов (“Монца”) и Мартин Минчев (“Спарта” Прага), резерви в тимовете си.

Явно за Кръстаич са важни възрастта и кой къде играе. По-добре в младежко първенство, отколкото на ниското ниво в Първа лига, която е и доста компрометирана по ред направления.

Въпреки всичко това най-добре е да не залагаме много на класиране. Отново - мач за мач и каквото стане. Така или иначе с днешна дата малцина биха заложили на българско участие на Евро 2024.