Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че човечеството е в опасност поради световен недостиг на чиста вода, който заплашва само да се влоши през следващите години, предаде БТА.

„Ние прекъснахме водния цикъл, унищожихме екосистемите и замърсихме подпочвените води“, каза Гутериш в началото на тридневна конференция в Ню Йорк за обсъждане на сладководните ресурси на Земята.

„Ние източваме жизнената кръв на човечеството чрез вампирско свръхпотребление и неустойчива употреба и я изпаряваме чрез глобалното затопляне“, каза той.

Това е първата голяма среща на ООН от 1977 г., която се занимава изключително с темата за водата. Ще присъстват десетки министри и някои държавни и правителствени ръководители.

Извършва се средносрочен преглед на т. нар. Международно десетилетие на действие за водата от 2018 до 2028 г. Не се договаря голяма сделка, но предстои да бъде гласуван необвързващ документ за действие.

Голямо ударение е поставено върху степента, в която международно договорените цели, свързани с питейната вода и санитарните съоръжения, могат да бъдат постигнати, включително осигуряване на всеки достъп до чиста вода до 2030 г.

Проблемите с климата и икономическите трудности, свързани с по-голямото замърсяване на сладката вода, правят питейната вода по-трудно достъпна, според доклада за световните води, публикуван преди конференцията.

„В резултат на изменението на климата сезонният недостиг на вода ще се увеличи в региони, където в момента е в изобилие – като Централна Африка, Източна Азия и части от Южна Америка – и ще се влоши в региони, където водата вече е в недостиг – като Средния Изток и Сахел в Африка“, се казва в доклада на ООН.

Средногодишно 10% от световното население живее в страни с висок или критичен риск от проблеми с недостига на вода.

Това е очевидно в Източна Африка, където повече от 33 милиона души не пият достатъчно, според хуманитарната организация Oxfam. В части от Сомалия, Северна Кения и Южна Етиопия до 90% от кладенците в селските райони, които са от съществено значение за оцеляването, са пресъхнали напълно, според изчисления на Oxfam, публикувани в сряда по повод Световния ден на водата.

Според отделен доклад на ООН, глобалното потребление на вода се очаква да нараства с около 1% годишно до 2050 г., подобно на последните 40 години.

В по-бедните страни рискът се дължи главно на лошото качество на водата, докато в индустриализираните страни потреблението от селското стопанство е проблематично. Поради климатичната криза някои региони са все по-изложени на екстремни и продължителни суши, което има сериозни последици за растителния и животински свят.

В речта си Гутериш подчерта, че са необходими нови начини за лечение и запазване на „еликсира на живота“, както и глобална информационна система за прогнозиране на нуждите от вода в реално време.

Необходима е и система за ранно предупреждение срещу опасни климатични или метеорологични явления, каза шефът на ООН