България щяла да издигне знамето си на най-високия пилон в Европа. А не е ли по-добре България да издигне не знамето, а знанието на най-високия пилон? Или здравеопазването. Или законите си.

Знаме вместо знание, здраве и закони

Да, едно знаме излиза доста по-евтино от добро образование за децата, от добро здравеопазване и добри закони за всички. И националната гордост излиза доста по-евтино с един 111-метров пилон. Финландците ще ни дишат праха с техния 100-метров пилон в Хамина! Е, според международните проучвания финландците са най-щастливите хора на света, а децата им са най-добре образованите, но "България заслужава" - и ще ги бие с пилона край Рожен.

Същата тази България, която според последното проучване на ООН се намира на 85-о място в света по равнище на щастие. Същата тази България, която по данни на Европейската комисия заема последното място в ЕС по равнище на образованост в групата на 30-34-годишните и едно от последните места по инвестиции в образованието. Същата тази България, която се вози на последния европейски вагон, когато става дума за върховенство на закона. Същата България, където (отново по данни на Еврокомисията) нивото на здравеопазването е под средното за ЕС, където детската смъртност е около два пъти по-висока, а средната продължителност на живота с около 5 години по-ниска, пак в сравнение със средното за Евросъюза.

Това ли "заслужава България"?

Ако перифразираме един стар виц: вместо знание, здраве и закони, България заслужава знаме с площ 1100 квадратни метра.

Пред медиите инициаторът на Пилона дори се впуска в някаква многозначителна нумерология: 111 хиляди квадратни километра, 111 години от освобождението на Родопите, единицата като символ на духовното начало и триединството на единиците като баш символ на това начало… Всичко това е толкова евтино, та чак да ти се доплаче. Да не говорим, че според медиите сред активните популяризатори на Пилона е една спортна звезда, рекламираща хазартни залагания, а патронажът се поема лично от президента на страната. Патриотизъм на кило - или по-точно на квадратен метър.

Хубав живот вместо гигантско знаме: какво ще кажете?

Пилонът ще се въздигне, ще заплющи трибагреникът от 1100 квадратни метра. После ще мине някой и друг месец, хората ще го забравят, огромното парче плат ще избелее и ще се прокъса, а "триединството" и "духовното начало" отново ще оклюмат - по български.

Да, България наистина заслужава, но не байрак, а общонационално усилие, с което да си оправи бакиите. Защото, ако говорим за символи, за една страна няма по-добър символ от това хората ѝ да живеят щастливи, здрави и добре образовани в истинска правова държава.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.

"Дойче веле"