Учените най-накрая разрешиха мистерията на междузвездния обект Оумуамуа, за който астрофизиците твърдяха, че може да бъде извънземен космически кораб, пише Дейли мейл.

Когато Оумуамуа мина покрай Земята през 2017 г., изследователите бяха озадачени от необичайните му характеристики. Работата е там, че кометите се ускоряват, когато се доближат до слънцето, защото докато се нагряват, ледът, съхраняван вътре, се превръща във водна пара.

Тази пара се изхвърля навън и това действа като двигател за кометата. Изхвърлянето на газ се проявява като опашка от прах или ярък ореол, нещо което Оумуамуа няма и въпреки това се ускоряваше.

Това накара мнозина да предположат, че обектът е извънземен космически кораб, задвижван от извънземен двигател.

Но сега изследователи от Калифорнийския университет, Бъркли и Корнуелския университет в САЩ излязоха с ново, по-просто обяснение. Липсата на следа може да се дължи на това, че малката комета изхвърля тънка обвивка от водороден газ, който е неоткриваем за телескопи.

Допълнителен анализ разкри, че Оумуамуа има необичайно удължена форма, като пура, и се "търкаля" в Космоса. Тези наблюдения предполагат, че обектът не е свързан със слънцето и следователно е първият наблюдаван, който идва отвъд Слънчевата система.

Въпреки, че се ускорява по начин, подобен на други комети, той е много по-малък  от обикновено. Оумуамуа няма характерната опашка, което доведе до това изследователи от SETI Institute да смятат, че има възможност това да е „извънземен артефакт“.

За новото изследване, публикувано в Nature , учените искат да тестват нова теория, според която кометата всъщност е била избутана от неоткриваем водороден газ, цитира Нова тв.