Човечеството ще открие извънземен живот в следващите 30 години, смята нобеловият лауреат проф. Дидие Келоз, съобщи в. "Индипендънт".

"Не мога да вярвам, че сме единствените живи същества във вселената. Има твърде много планети, твърде много звезди и химията е универсална", заяви той в Лондон.

Келоз, родом от Швейцария, в момента преподава в Кеймбридж. Той е напълно сигурен, че до век ще открием извънземен живот - но и подозира, че това може да стане далеч по-скоро.

Разбира се, не става дума за извънземни като от филмите.

"Живот не означава малко зелено човече, което идва да ви отвлече, животът е факт отпреди животните да са излезли на повърхността на земята", обяснява той.

По всяка вероятност човечеството първо ще попадне на микроорганизми с извънземен произход. Ключовото е да разработим технологията, с която да открием следите на живот на по-далечни планети.

Именно това е източникът на Нобеловата награда на Келоз. Още като докторант, заедно с научния си ръководител Мишел Мейър в Принстън, той открива екзопланетата 51 Пегаси б, използвайки доплерова спектроскопна технология, която измерва спадове в светлината на определена звезда.

Това е индикатор за преминаването на планета пред нея. Става през 1995 г. и оттогава насам с помощта на тази технология са открити още 4100 екзопланети.