Лудвиг ван Бетовен е бил заразен с хепатит B, когато умира. Това показват резултатите от първия ДНК анализ на останките на великия композитор, информира livescience.com.

Генетичният анализ, извършен с материал от пет кичура от косата на Бетовен, взети за спомен през последните седем години от живота му, показва, че той  е бил застрашен да развие чернодробна болест. Тази генетична предразположеност заедно с инфекцията от хепатит B, която също уврежда черния му дроб, може би е довела до смъртта му. Това откритие опровергава широко разпространеното предположение, че композиторът е умрял заради натравяне с олово. То обаче не предлага обяснение как Бетовен губи слуха си.

Роденият през 1770 г. музикант започва да губи способността да чува в края на 20-те си години, две десетилетия по-късно той вече е напълно глух. Страда и от задълбочаващи се оплаквания на гастроинтералния тракт, има поне два случая на жълтеница, също симптом на чернодробна болест. 

През 1802 г. с напредването на заболяването му Бетовен моли своя лекар и приятел Адам Шмид да открие странната болест, от която страда. Шмид обаче умира 18 години преди композитора. След смъртта на Бетовен през 1827 г. по черния му дроб са открити изменения, които са характерни при цироза. Новото изследване, публикувано на 22 март в сп. Current Biology, осветява генетичните и вирусни причини за тази болест.

"Не можем да кажем със сигурност какво е убило Бетовен, но може поне да потвърдим значителен наследствен риск и инфекция от хепатит В", обяснява един от авторите на проучването Йоханес Краус, професор по генетика в Института по еволюционна антропология "Макс Планк". "Можем и да елиминираме множество други, по-малко достоверни генетични причини", добавя той.

Първоначално учените трябва да докажат, че осемте кичура от косата му, до които те стигат от колекции в САЩ и Европа, са автентични. Те използват ДНК анализ, за да определят възрастта на косата, сравняват резулатите на всеки един с останалите. Така стигат до заключението, че пет от кичурите са на Бетовен. Сред трите, които са отхвърлени, е и този, който по-рано при изследвания показва, че композиторът е умрял от отровяне с олово. Сега обаче изследователите стигат до заключението, че тази коса е била на еврейска жена.

Последващ ДНК анализ на кичурите показва, че композиторът е имал висок риск от чернодробна болест, вероятно причинен от генетично състояние, наречено наследствена хемохроматоза (характеризиращо се с натрупване на желязо в ставите и органите, основно черен дроб, сърце, панкреас и т. н.). Това заедно с добре документираната слабост на Бетовен към алкохола, както и с инфекцията от хепатита вероятно са довели до това той да развие тежко чернодробно заболяване.