През следващите две години най-мощните и безшумни ядрени подводници на Русия биха могли постоянно да патрулират край бреговете на САЩ, заяви ръководителят на Северното командване на САЩ ("НОРТКОМ") пред сенатската Комисия по въоръжените сили. Това съобщава "Ю Ес Ен Ай Нюз", порталът за новини на Военноморския институт на САЩ.

В отговор на въпроси на сенатор Джони Ърнст относно заплахата от китайски и руски подводници, действащи в близост до САЩ, командващият "НОРТКОМ" генерал Глен Ванхерк заяви, че разгръщането на руските атомни ракетни ударни подводници клас "Ясень" се извършва все по-често.

"(Рискът) абсолютно се увеличава. През последната година Русия също разположи свои ("Ясень") в Тихия океан", каза той.

"Сега не само в Атлантическия океан, но ги имаме и в Тихия океан и е само въпрос на време - вероятно година или две - преди това да се превърне в постоянна заплаха, 24 часа в денонощието."

13 800-тонните "Ясень" са сред най-модерните подводници в света. Tрите подводници са способни на специален тих режим на действие при операции, коeто ги прави трудно откриваеми в открития океан. През 2018 г. главната подводница от класа ("Северодвинск") се изплъзвала в продължение на седмици от радарите на САЩ.

Представители на ВМС на Америка заявили пред "Ю Ес Ен Ай Нюз", че бойният флот на САЩ е все по-загрижен от ефикасността на руските подводни сили.

Нарастващата способност на руските подводници да действат незабелязано в Атлантическия океан подтикна американските ВМС да създадат през 2018 г. командване за борба с подводниците в Атлантическия океан.

Руският флот планира да построи десет подводници клас "Ясень", като четвъртата ще бъде въведена в експлоатация по-късно тази година, твърди руската преса.