Разминаването между собственика на Частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" Евгений Пригожин и официалните руски власти изглежда става пълно. В 23-минутно интервю вчера бившият "готвач" на Путин, отхвърли на практика всички опорки, с които държавният глава обоснова "специалната военна операция" в Украйна, посочва днес вашингтонският Институт за изследване на войната (ISW). 

На първо място Пригожин отрича пропагандната теза, че в Украйна Русия воюва с НАТО и с "нацисти".  Той заяви, че руските сили се бият „изключително с украинци“, „оборудвани с технологии, предоставени от НАТО“ и с доброволци, подкрепящи Украйна (той ги нарече по-точно „русофобски“ наемници), но не и със самата НАТО.

Главата на "Вагнер" също отбеляза, че е било „нелепо“ да се планира „специална военна операция“ и да не се вземе предвид, че страните от западния алианс ще помогнат на Украйна.

Пригожин постави под въпрос целта за „денацификация“ на Украйна, казвайки, че не знае дали там има „нацисти“.

Той критикува и понятието „демилитаризация“ на Украйна, като посочи, че то изисква нещо нереалистично - Русия да унищожи цялата украинска армия.

Пригожин призова руските военни и медиите да спрат да подценяват украинските въоръжени сили. Така според ISW той всъщност отхвърля кремълската опорка №1, че с войната в Украйна Русия се брани от заплаха от страна на НАТО.

Пригожин: Ето как ще атакуват украинците

В социалните мрежи бе разпространено видео с Евгений Пригожин, в което шефът на "Вагнер" "разкрива" в какви направления ще атакуват украинците. Според него украинците са събрали общо 200 000 войници, от които 80 000 са разпределни край Бахмут - града, който "музикантите" упорито се опитват да превземат вече 8 месеца.

Основна цел на Киев е да окупира колкото се може повече територия от Белгородската област, за да я използва после като разменна монета с Русия, посочва Пригожин.

Украинските сили ще се опитат да пробият в Луганск линията Креминна-Сватове, от която ще им се открие път до източната граница с Русия (през цялата територия на областта).

Фокус на украинските атаки, по думите на бизнесмена, ще е Бахмут. Именно там са фокусирани "музикантите" от "Вагнер". Пригожин предполага, че украинските войски ще обградят позиционираните руски сили в града и след като ги изтикат, ще атакуват Северодонецк и Лисичанск. Ако успеят да ги превземат, ДНР и ЛНР на практика ще бъдат разделени.

Оттам насетне Пригожин очаква украинците да се фокусират върху Запорожка област, по-конкретно над Мариупол и Мелитопол, за да блокират достъпа на Русия към Крим. Последната цел на Киев ще бъде да възстанови границите от 1991 г., твърди шефът на "Вагнер", като за тази цел ще се опита изцяло да отдели анексираната през 2014 г. територия, като бомбардира Керченския мост.