Кандидатирам се за президент през 2024 г. На Украйна.

Това обяви шефът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин в кратко видео

"Реших през 2024 г. да се кандидатирам за президент, за президент на Украйна. Ще се конкурирам с Порошенко и Зеленски. Ако спечеля тези избори, всичко ще бъде наред, деца. Няма да имаме нужда от снаряди". 

Според съветника на украинския вътрешен министър Антон Герашченко целта на Пригожин е "да отклони вниманието от политическите си амбиции в Русия, където мечтае да дойде на власт и дори да стане наследник на Путин".

Въпреки успехите на "музикантите" край Бахмут, жертвите, които те бяха принудени да направят през последните седем месеца в опитите си да превземат средно големия град, са огромни.

Повечето експерти са на мнение, че окупирането на Бахмут няма да донесе до кой знае какво военностратегическо предимущество за последващо проникване в Донецк, като единствено ще помогне да укрепи позициите на Пригожин в Русия. Докато на други места из Украйна руската офанзива буксува.   

Последният коментар за "снарядите" е очевидно заяждане с официалните лидери на руската кампания в Украйна - военния министър Сергей Шойгу и генерал Валерий Герасимов. 

Преди няколко седмици Пригожин открито обвини Шойгу и Герасимов, че умишлено подлагат наемниците му на "снаряден глад".

Отговорът на министерството на отбраната - "Вагнер" получава предостатъчно боеприпаси и дори краде ресурсите на редовните руски войски, което пък доведе до провала на кървавото руско настъпление край Угледар.