ГЕРБ-СДС води с 1,6 на сто пред ПП-ДБ и това е най-голямата "разлика", отчитана при последните огласени социологически изследвания. "Възраждане" изпреварва ДПС също с малко над 1 на сто. А бариерата за парламента минават не пет или шест, а цели седем партии. Над 4 процента са и "Български възход", и "Левицата".

Данните са от национално представително проучване на "Медиана". 

Изследването е проведено в периода – 17 - 22 март 2023 г. г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Тези данни не са предизборни прогнози. Те показват предизборните нагласи към момента  - към 23 март 2023 г.  (своеобразна моментна „снимка“ на  обществено-политическите настроения). Тези нагласи могат да подлежат на промяна в оставащите 9 дни до изборите. Още повече, че към момента 10 % от избирателите, които заявяват, че може да отидат до  урните, не са решили твърдо дали ще го направят и за кого ще гласуват – това представляват около 250 хил. колебаещи се потенциални избиратели, които могат драстично да променят настоящата картина, уточняват от "Медиана".

Изследването отчита само нагласите вътре в страната, но не и сред гласуващите българи в чужбина.

Към момента данните показват, че се задават поредните „избори с най-ниска избирателна активност“. Данните показват, че пред урните могат да се очакват около 2,5 млн. избиратели.