Американската инвестиционна банка "Ситигруп" (Citigroup) понижи днес рейтинга на европейския банков сектор, предупреждавайки, че бързият темп на повишаване на лихвените проценти допълнително ще натежи върху икономическата активност и печалбите на кредиторите. 

"Фундаментите на европейския банков сектор изглеждат здрави, но продължаващата криза на доверието може да ограничи апетита на банките към риск и да намали потока от кредити", предупредиха стратезите на "Ситигруп",  цитирани от БНР. 

Индексът на европейския банков сектор (STOXX Europe 600 Banks Index), който проследява 42 най-големи банки в Европейския съюз и Великобритания, се понижи с 2,2 на сто към 15:45 часа българско време, като германските банкови гиганти "Дойче банк" (Deutsche Bank) и "Комерцбанк" (Commerzbank) изтриха съответно 0,9 на сто и 2,2 на сто от пазарната си капитализация, а британската банка Ейч Ес Би Си (HSBC) прибави 2,1 на сто.

Генерално акциите на целия европейси сектор повтиняха, тъй като нестабилността, обхванала глобалната банкова система този месец, подтиква инвеститорите да се приспособят към предстоящите по-предизвикателни икономически условия.

Увеличените лихви

В същото време редица централни банки по света увеличиха лихвените проценти, с което оскъпиха кредитирането за домакинствата и бизнеса. 

Централна банка на Великобритания - "Банк ъв Ингланд" (Bank of England), увеличи водещите си лихвени проценти с 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта) в опит да сведе инфлацията в страната до целевото равнище от 2 на сто, като същевременно се запазят икономическият растеж и заетостта. Това оповести в писмено изявление британската институция на официалната си страница след заседание, на което 7 от членовете на Комитета по парична политика на банката са се обявили за вдигането на лихвите с 25 базисни пункта, а други двама са гласували за запазване на достигнатото лихвено ниво. Така основните британски лихви достигат равнище от 4,25 на сто, което е най-високо от 2008 г. насам.

Швейцарската национална банка (SNB) допълнително затегна своята парична политика, като повиши лихвените си проценти с 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта), довеждайки основната лихва на банката на ниво от 1,5 на сто, за да противодейства на подновеното нарастване на инфлационния натиск. Не може да бъде изключена възможността за допълнителни увеличения на лихвите, чрез което да се гарантира ценова стабилност в средносрочен план, съобщи банката на официалната си страница след края на днешната си среща по паричната политика. За да осигури подходящи парични условия, банката остава в готовност да се намеси при необходимост и на валутния пазар. 

Централната банка на Норвегия (Norges Bank) повиши референтния си лихвен процент с 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта) до равнище от 3 на сто, за да овладее инфлацията. Вероятно през май банката ще повиши отново лихвите, като предвижда те да достигнат до 3,5 на сто до лятото, съобщи Ройтерс, позовавайки се на писмено изявление на норвежката централна банка, след проведеното днес заседание по паричната ѝ политика.
"Има значителна несигурност относно бъдещото икономическо развитие, но ако то отговори на сегашните ни очаквания, основният лихвен процент ще бъде допълнително повишен през май", каза в изявление управителят на норвежката централна банка Ида Волден Бахе.

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ вчера повиши водещата си лихва с 0,25 процентни пункта, но изрази и предпазливост относно банковата криза, като посочи, че е възможно да прекъсне по-нататъшното увеличение на цената на кредитирането, след като колапсът на две американски банки - "Силикон вели банк" (Silicon Valley Bank) и "Сигничър банк" (Signature Bank), по-рано през месеца предизвика опасения от разпространение на проблемите в цялата банкова система.

Президентът на УФР Джером Пауъл заяви, че напрежението в банковия сектор може да предизвика кредитна криза със "значителни" последици за забавящата се американска икономика.

Като цяло централните банки по света следят последиците от колапса на американските "Силикон вели банк" (Silicon Valley Bank) и "Сигничър банк" и спешното спасяване на "Креди сюис".

Миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши водещите си лихви с 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта).