В понеделник 24-часова стачка в цялата страна ще блокира и Германия. Заради протестите няма да се движат влакове, градският транспорт и междуградските автобуси, а над 1000 полета от и до големите летища ще бъдат отменени. По данни на оператора на летището във Франкфурт потърпевши ще са около 160 000 пътници. Засега Берлин не е засегнат.

Протестът е за повишаване на заплатите в транспортния сектор.

Безпрецедентните предупредителни стачни действия засягат железопътните междуградски услуги, градските железници, автобуи и трамваи. Профсъюзите призоваваха за спиране на работата и на няколко летища и в обществения транспорт в провинциите Хесен, Северен Рейн-Вестфалия, Баден-Вюртемберг, Саксония, Долна Саксония, Рейнланд-Пфалц и Бавария. Предстои стачка и на работниците, поддържащи магистралите, както и на администрацията по водите и корабоплаването в пристанищата.

С тези действия профсъюзите засилват натиска преди третия кръг от преговорите с федералното правителство и местните власти, които започват в понеделник. Те настоявата за 10,5% и поне 500 евро по-високи заплати за публичния сектор. Работодателите са направили предложение по време на втория кръг от преговорите в края на февруари. То включва общо увеличение на заплатите с пет процента на две стъпки и еднократни плащания на обща стойност 2500 евро.