"Льороа Мерлен" (Leroy Merlin), френската верига магазини от тип "Направи си сам", която има 45 000 служители в Русия, възнамерява да предаде собствеността върху операциите в страната на местното ръководство. Това обяви днес компанията майка АДЕО (ADEO), цитирана от Ройтерс и БТА. 

Преди няколко седмици украинският президент Володимир Зеленски обвини компанията, че помага на военната машина на Путин, като продължава да прави бизнес в Русия. 

"Льороа Мерлен" е собственост на семейство Мюлие, което стои и зад френската верига за спортни стоки "Декатлон" (Decathlon) и търговската верига "Ошан" (Auchan), които продължават да оперират в Русия.

"Започнахме процеса по прехвърлянето и трябва да изпратим проекта до съответните органи в Русия", заяви шефът на "АДЕО".  

"По-конкретно нашето местно ръководство ще започне дискусии, които могат да продължат няколко месеца", добави той.

С оглед на това, че трансакцията подлежи на одобрение от руските власти, финансовите параметри все още не са достъпни и не е възможно да се каже дали търговецът на дребно ще продължи да оперира в Русия под марката "Льороа Мерлен", каза говорител.

Стотици западни компании от "МакДоналдс" (McDonalds) и "Старбъкс" (Starbucks) до "Дойче банк" (Deutsche Bank) и "Шел" (Shell) се оттеглиха от Русия под натиска на клиенти и правителства, за да принудят Москва да плати икономическата цена за войната в съседна Украйна.

Обвиненията 

В началото на февруари пък съвместно разследване на The Insider, Le Monde и Bellingcat показа, че другата голяма верига на семейство Мюлие - Auchan, доставя стоки за руската армия във временно окупираните украински територии. 

Доставките за силите на Владимир Путин са обозначени като „хуманитарна помощ“ и включват както стоки от складовете на Auchan, така и от стоки, събрани от доброволци на територията на магазините на веригата в различни региони на Русия. 

Освен с доставките, руският Auchan е помогнал и в мобилизацията на негови служители за фронта в Украйна.

Разследването пряко обвързва и "Льороа Марлен" с тези действия не само заради очевидното - семейство Мюлие, но и заради открито видео, което показва как членове на младежката организация "Млада гвардия" на управляващата в Русия партия "Единна Русия" разтоварват еднакви палети с търговската марка на компанията.