Дания и Германия подписаха споразумение за изграждане на тръбопровод за пренос на водород от западна Дания до северозападната германска провинция Шлезвиг-Холщайн, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Германският министър на икономиката и климата Роберт Хабек и датският министър за климата Ларс Огор подписаха документа в Копенхаген, като целта е тръбопроводът да бъде изграден до 2028 г. Огор изтъкна, че Дания има голям потенциал в производството на водород.

Въпреки, че Германия планира да произвежда свой собствен "зелен водород", Хабек посочи, че все още трябва да бъдат внесени големи количества, за да може германската индустрия да "превключи" от изкопаеми горива към водород.

Преди време Хабек сключи споразумение и с Норвегия за изграждане на инфраструктура за пренос на големи обеми водород до Германия до 2030 г.

Споразуменията относно водорода са важна стъпка в свързването на енергийните мрежи, посочи германският министър. Той окачестви германската индустрия като "енергийно гладна" и изтъкна важността при сътрудничество за изграждане на офшорни вятърни турбини.