Руският политик Елвира Вихарева е била отровена със соли на тежки метали. Това съобщи руската независима медия "Сота", която е влязла в контакт с Вихарева.

В кръвта на жената е открит калиев дихромат, който е силно токсичен канцероген. В началото на декември концентрацията в кръвта й е била 2,3 милиграма, през февруари - 1,6 милиграма.

Вихарева разказва, че първите симптоми се появили в края на ноември и се повторили отново в началото на февруари. През последните месеци тя спряла да си показва лицето онлайн, като обяснява ситуацията с рязкото влошаване на здравето й, което се отразило на външния й вид. Получила силни болки в стомаха, учестен пулс и изтръпване на крайниците, а скоро към симптомите се добавили гърчове, припадък и косопад.

"Сота" отбелязва, че според коментари на лекари тези симптоми съответстват на продължително отравяне със соли на тежки метали.

През 2021 г. Вихарева се кандидатира на изборите за Държавната дума в 196-и Бабушкински едномандатен избирателен окръг на Москва, където губи от телевизионния водещ и кандидат на "Единна Русия" Тимофей Баженов, обяснява "Сота". През 2022 г. тя не успява да се пребори за място на общинските избори в столичния район Марина Рошча.

"Сота" не разкрива информация за възможните подозрения на Вихарева за виновниците, замесени в предполагаемото отравяне. 

През последните месеци тя отразява проблеми на граждани по различни теми - от мобилизацията до социални проблеми. Вихарева има канал в "Ютуб", към който са се абонирали над 52 000 души.