Утре гражданите на Берлин ще гласуват в първи по рода си референдум, с който ще решат дали градът им да стане климатично неутрален до 2030 година. Ако решението бъде в полза на екоактивистите, то ще е със силата на закон.

Никакви автомобили, само велосипеди и електроавтобуси, соларни панели по покривите и много зеленина. Така си представят, че ще изглежда Берлин след седем години инициаторите на първи по рода си референдум, който се провежда утре в Берлин. С него гражданите на германската столица ще могат да решат дали да станат първия климатично неутрален град в Германия още през 2030 година, вместо както е по план през 2045 година.

Изтеглянето на плана с 15 години напред ще струва над 100 милиарда евро, но откъде ще дойдат парите и какви ще са разходите и кой ще ги покрие за тази амбициозна цел засега не е ясно. Също така не е ясно как градът ще се снабядва с енергия от съседната провинция Бранденбург, тъй като Берлин сам не произвежда електричество.

Инициаторите на референдума обаче дават за пример пандемията, когато се наложи внезапно всички да дигитализират възможно най-бързо работните си или учебни процеси.

„Там, където има желание, всичко е възможно“, твърдя те. Учени посочват обаче, че все още няма ясна рекапитулация за финансовите и други щети от пандемията.

Сенатът на Берлин вече обяви, че по принцип подкрепя целите на референдума, но няма да взима дългове специално заради тях. Така финансирането им при евентуален положителен изход от референдума остава неясно.