Нека не надценяваме алианса между Китай и Русия.

Това обяви американският президент Джо Байдън по време на пресконференция в Отава. Той добави, че не е загрижен след срещата на високо ниво в началото на седмицата между китайския президент Си Цзинпин и руския държавен глава Владимир Путин в Москва. 

"Вижте, не приемам Китай с лека ръка. Не приемам и Русия с лека ръка, но мисля, че много го надценяваме (алианса)", подчерта демократът, цитиран от Си Ен Ен.

Той увери, че Китай не е предоставил значителни оръжия на Русия за войната в Украйна.

"През последните три месеца чувам как Китай ще предостави значителни оръжия на Русия. Все още не го е направил. Не означава, че няма да го направи, но все още не е. Ако нещо се е случило, то е, че Западът се е обединил значително повече".

По-рано "Политико" съобщи, че комунистическата страна осигурява на Русия известно количество автомати, брандирани като "ловни пушки", както и дронове, които могат да бъдат използвани за военни цели.

Байдън изтъкна засиленото сътотрудничество между съюзи, включително Г-7, "Четворката", АСЕАН и АУКУС. Той добави, че вече е провел срещи с 80% от световните лидери.

"Искам просто да поставя нещата в перспектива, не го приемам лекомислено... това, което правят Китай и Русия, може да стане значително по-лошо", каза Байдън. "Но нека го поставим в перспектива. Ние сме обединени коалиции - ние, Съединените щати и Канада".