Китайски компании са изпратили на руски субекти 1000 автомати и друго оборудване, което може да се използва за военни цели, включително части за дронове и бронежилетки, според търговски и митнически данни, получени от "Политико".

Доставките са извършени между юни и декември 2022 г., според данните, предоставени от Import Genius, агрегатор на митнически данни.

China North Industries Group Corporation Limited, един от най-големите държавни оръжейни компании в страната, изпратила автоматите през юни 2022 г. на руска компания, наречена Tekhkrim, която поддържа бизнес с руската държава и армия. Съобщено е, че пушките CQ-A, моделирани по M16, но обозначени като "цивилни ловни пушки", се използват от паравоенната полиция в Китай и от страни като Филипините, Южен Судан и Парагвай.

Руските субекти също са получили 12 пратки на части за дронове от китайски компании и над 12 тона китайски бронежилетки, изпратени през Турция в края на 2022 г.

Въпреки че митническите данни не показват, че Пекин продава голямо количество оръжия на Москва конкретно, за да подпомогне нейните военни усилия, те разкриват, че комунистическата страна доставя на руски компании оборудване с "двойна употреба" – търговски артикули, които също могат да бъдат използвани на бойното поле в Украйна.

Потвърждението за тези доставки идва, когато лидери в САЩ и Европа предупреждават Пекин да не подкрепя военната кампания на Русия в Украйна. Западни служители казаха през последните седмици, че Китай обмисля да изпрати оръжия на руската армия, ход, който може да промени естеството на сраженията в Украйна, като ги наклони в полза на Русия. Длъжностни лица също са загрижени, че някои от частите с "двойна употреба" могат да бъдат използвани и от Русия за оборудване на подкрепления, които се изпращат в Украйна в момент, когато Москва отчаяно се нуждае от доставки.

Китайската компания Da-Jiang Innovations Science & Technology Co., известна още като DJI, е изпратила части за дронове — като батерии и камери — през Обединените арабски емирства до малък руски дистрибутор през ноември и декември 2022 г. DJI бе санкционирана от САЩ през 2021 г. за предоставяне на китайската държава на дронове за наблюдение на уйгурското малцинство в западната провинция Синдзян.

В допълнение към безпилотните самолети, Русия от месеци разчита на други страни, включително Китай, за навигационно оборудване, сателитни изображения, компоненти за превозни средства и други ресурси, които са от помощ за войната в Украйна.

В момента не е ясно дали Москва използва някой от автоматите, доставени от Китай, на фронта в Украйна. Но дроновете на DJI са забелязани на бойното поле от месеци

Китайското посолство във Вашингтон заяви в изявление, че Пекин е "ангажиран с насърчаването на преговорите за мир" в Украйна.

"Китай не създаде кризата. Тя не е страна в кризата и не е предоставила оръжия на нито една от страните в конфликта", каза говорителят на посолството Лиу Пенгу.

Попитан за констатациите в данните, получени от "Политико", посланикът на Полша в ЕС Анджей Садош каза, че "поради много сериозните потенциални последици, тази информация трябва да бъде проверена незабавно".

Въпреки че западните санкции възпрепятстваха способността на Москва да внася всичко от микрочипове до сълзотворен газ, Русия все още може да финансира войната си от "приятелски" страни, които не следват новите правила на Запада, като Китай или страните от Персийския залив.

"Някои търговски продукти, като дронове или дори микрочипове, могат да бъдат адаптирани. Те могат да се трансформират от обикновен доброкачествен цивилен продукт в смъртоносен и военен продукт", каза Сам Бендет, помощник-старши сътрудник в Центъра за военноморски анализи във Вашингтон.

В случаите, когато Кремъл търси специфична технология, произведена само в САЩ, ЕС или Япония, има хитри начини за Москва да избегне санкциите, които включват закупуване на оборудване от посредници, разположени в страни с добри търговски отношения както със Запада, така и с Кремъл.

Русия успя да внесе почти 80 тона бронежилетки на стойност около 10 милиона долара през декември миналата година, според митническите данни на Import Genius. Тези бронежилетки са произведени от турската фирма "Аритекс" и повечето са внесени направо от Турция, въпреки че някои от пратките са пристигнали в Русия през Обединените арабски емирства. Русия също внесе някои бронежилетки от китайската компания Xinxing Guangzhou Import & Export Co.

Търговските данни показват също, че руската държавна отбранителна компания Rosoboronexport е внасяла микрочипове, устройства за термично виждане и резервни части като двигатели с газова турбина от различни страни като Китай, Сърбия и Мианма от 2022 г. насам.

Германският канцлер Олаф Шолц каза пред репортери миналата седмица, че ще има "последици", ако Китай изпрати оръжия на Русия, въпреки че той добави, че не е видял "никакви доказателства" Пекин да обмисля да достави оръжие на Москва.

"Сега сме в етап, в който изясняваме, че това не трябва да се случва, и аз съм оптимист, че ще успеем с нашето искане в този случай", каза той.