Повече от 5000 бивши престъпници са били помилвани, след като са изпълнили договорите си да се сражават срещу Украйна в руската наемническа групировка "Вагнер", предаде Ройтерс, като се позова на основателя на "Вагнер" Евгений Пригожин.

Първоначално във "Вагнер" служеха калени в битки ветерани от руските въоръжени сили и групата пое значително по-важна роля във Войната в Украйна, след като миналата година на руската армия бяха нанесени поредица поражения. Пригожин вербува хиляди затворници, като им предложи шанс да извоюват свободата си в замяна на това да се сражават в някои от най-опасните битки в Украйна.

"В настоящия момент повече от 5000 души бяха освободени с помилване след приключване на договорите им с "Вагнер", заяви Пригожин в аудиосъобщение в "Телеграм".

По думите му само 0,31% от помилваните след служба във "Вагнер" отново са извършили престъпление, което според него е 10-20 пъти по-малко от стандартните показатели.

Пригожин, наричан "Готвачът на Путин" заради множеството му фирми за кетъринг, е най-влиятелният от съюзниците на Путин, които сега контролират на практика частни армии, вербуващи висши военни офицери, бивши шпиони и затворници, посочва Ройтерс.

САЩ смятат Пригожин за олигарх и са наложили санкции срещу него заради опити да се намесва в американските избори и за разпространяване на руска дезинформация по света. Пригожин, който е лежал в затвора девет години по съветско време по обвинения в обир и други престъпления, а през 90-те години на миналия век започва своя бизнес, призна, че се намесвал в изборите в САЩ.

"Вагнер", бойци на която са се сражавали в Либия, Сирия, Централноафриканската република и Мали, се представя като най-калената в битки наемническа група в света. Тя отхвърля критиките от страна на Запада, който твърди, че методите и дисциплината ѝ са понякога сурови и посочва, че САЩ и съюзниците им също използват наемници по целия свят.