"Дойде като аслан, отиде си като наср*н".

Тази народна мъдрост много скоро може да придобие валидност за шефа на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин.

Източници с връзки в Кремъл обясниха пред "Блумбърг", че групировката му скоро ще напусне Украйна и ще се завърне там, където изгради името си - в Африка.

Изданието уточнява, че дори Путин, който е близък приятел с Пригожин, е свалил доверието си от него.

Дори обаче прогнозата на "Блумбърг" да не се потвърди, Бахмут, за чието превземане "Вагнер" жертва безчет войници и снаряди, по всичко изглежда ще остане под контрола на украинците.  

На по-долната графика може да видите как „музикантите“ бавно стягат обръча около украинските защитници. Ключовата дума е "бавно".

На 24 март кореспонденти на Ройтерс съобщиха, че през последните два дни руските бомбардировки в града значително са намалели. Последва потвърждение от Института за изследване на войната, като според ексертите руските сили са пренасочвани вече в други направления, особено към Авдеевка – град на 50 километра от Бахмут, чието превземане изглежда много по-вероятно. И където не се бият "вагнеровци", а редовни руски войски.

Да, по всичко изглежда, че авантюрата на Евгений Пригожин в Украйна е към своя безславен финал.

"Безграничното приятелство" на Китай

В началото на седмицата се проведе дългоочакваната от Русия тридневна визита на китайския президент Си Цзинпин в Москва. Китай и Русия определиха пътуването на лидера като част от усилията за по-нататъшно задълбочаване на тяхното "безгранично приятелство".

На края на срещата бе представена кратка декларация. От нея стана ясно, че Кремъл "оценява обективната и безпристрастна позиция на китайската страна по украинския въпрос", а Пекин "оценява положително готовността на руската страна да положи усилия за възобновяване на мирните преговори във възможно най-кратък срок".

Очаквано Си не осъди руската инвазия. Но и не обеща да осигури на стратегическия си партньор така желаните от него доставки на оръжие. 

Може само да спекулираме какво са си говорили двамата лидери на 4 очи. Изнесената информация за посещение единствено потвърждава факта, че противопоставянето на САЩ остава основен интерес за Москва и Пекин. По модела "врагът на моя враг е мой приятел".

Но отношенията между двете страни трудно могат да бъдат определени като приятелски. След като Западът се затвори за енергийните потоци от Русия, руснаците ще бъдат принудени да снабдяват на безценица с газ и петрол домовете на китайците. И "пандата" определено не е склонна като Европа десетилетия наред да се поддава на кремълски шантаж.

Междувременно на 14 февруари китайското министерство на естествените ресурси издаде заповед, с която нареди да се изменят имената на 8 големи града в Източен Сибир, който във втората половина на XIX в. Русия отнема от Китай. Впрочем, периодът от Опиумните войни до възцаряването на комунистите през 1949 г. е определян в китайската история като "Век на унижението" и дългосрочна цел на китайската външна политика е да бъде възстановен блясъка на империята отпреди сблъсъка й с европейските сили.

Поне на този етап изглежда Пекин се задоволява да преименува Владивосток, например, на "Хайшенуай". Пък по-нататък: "поживём — увидим". 

Путин може и да надживее края на войната в Украйна. Но едва ли ще дочака края на "безграничното приятелство" с Китай, на което подчини Русия.

"Рашисти на седмицата"

Настъпи времето, в което оценяваме отличилите се през изминалите седем дни "Рашисти на седмицата" - проруските пропандисти, които по най-оригинален начин дадоха израз на своето морално падение.

"Бронзов медал" получава свещеника и телевизионен водещ Андрей Ткачев заради следното изявление, което не се вписва в ценностните постулати на християнството:

"Има едно универсално слово - "покаянието". Молитвата трябва да бъде за Бог. Както написа Суворов: "Без молитва сабя не се вади, оръжие не се зарежда". От това се нуждаем сега. Това е "науката на победата", в това се състои. Без молитва не зареждай системите "Град". Всяка "цигара" (ракета), която зареждаш - "Господи, помилуй! Господи, помилуй! Господи, помилуй!", казва попът и издава звуци от ракета. "Не защото ни се иска, а защото трябва."

Със "сребото" се сдобива руският герой от Първата чеченска война Рустем Клупов, който в предаването на пропагандистка Владимир Соловьов заплаши Запада с... създадените през Втората световна война танкове Т-34.

"Чувам неуместни шеги, че "трийсет и четворките" скоро ще бъдат свалени от пиедесталите. Ако се наложи, ще го направим. Можем да оборудваме цяла бронирана дивизия с танкове от пиедесталите. Когато на всички им свършат, на нас ще са ни останали резерви".

"Златният медал" заслужи писателят Николай Стариков:

"Първо, Русия е Третия Рим и никога няма да има Четвърти. Второ, САЩ имитират Рим. Опитват се през цялото време: имат Сенат и всичките псевдоримски атрибути. Но реално това е цивилизация на лихвари. Също както бе и Картаген, а Рим го унищожи. Така че когато ни говорят за "легион на гибелта", друга мисъл веднага трябва да ни идва на ум: "Картаген трябва да бъде унищожен". И днес, днешният Картаген, който имитира Рим, САЩ правят всичко възможно, за да накара Русия да се сближи с Китай и Китай да се сближи с Русия, така че Картаген да бъде унищожен".

Претенциите на Русия за титлата "Трети Рим" почиват на женитбата на Иван Грозни с племеницата на последния римски император Константин XI - София Палеологина. Само че според ромейския ред за наследяване, ако Византия бе възстановена непосредствено след падането на Константинопол през 1453 г. (и смъртта на Константин), на престола трябваше да седне някой от братята на загиналия монарх - Деметрий или Тома. Двамата ръководят Деспотството Морея до 1460 г., когато е завладяно от Мехмед II. 

Единствената дъщеря на Деметрий умира млада, но първородният син на Тома - Андрей, доживява до началото на XVI в. и упорито обикаля западноевропейските държави в опити да организира обединена коалиция срещу Османската империя. В завещанието си той "дарява" престола на Фердинанд II Арагонски и Изабела Кастилска.

Така че, ако някоя страна има основание да се определя като "Трети Рим", то това предполагаемо е Испания