„Преди няколко месеца Столичният общински съвет осигури средства за инвестиции за обновяване на 14 пъти повече тротоари в столицата. 1/3 от средствата са предоставени за управление директно на районните кметове като 70% от тях вече са сключили договори с избрани от тях строителни фирми“.

Това обяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

И добави, че работата по обновяването на тротоарите в цяла София не спира и през уикенда.

„Очаквам и останалите кметове да поемат своята отговорност към гражданите и да се възползват от програмата възможно най-скоро, за да гарантираме европейски облик на града ни. Столична община вече изпълнява програмата за тези улици, за които отговаря тя съгласно направеното разпределение с кметове на райони“, каза още Георгиев.

Той припомни, че програмата за изграждане и ремонт на тротоари върви с пълна сила със затоплянето на времето. И показва едни от първите резултати от нея на ул. „Ген. Гурко“ и ул. „Солунска“, както и на улицата пред 82 ОУ „Васил Априлов” в Горубляне. През уикенда продължава работата и на още 11 локации в районите „Младост”, „Люлин”, „Възраждане”, „Триадица”, „Овча купел” и др. 

„За да няма "ремонт на ремонта" сме предвидили да бъдат назначени още хора, които да осъществяват контрол на място - 24 нови надзорници трябва да помагат на районните кметове - по един отговорник на тяхно пряко подчинение за всеки столичен район. Както знаете, в съвета одобрихме и подготвените от главния архитект Здравков стандарти за градска среда - тоест къде какъв вид настилки , материали и цветове да се използват, за да няма импровизации. Те вече са задължителни за всички нови тротоари“, каза още Георгиев.

Приоритетно се работи по най-често използваните маршрути в кварталите, които водят до градски транспорт, училища и детски градини и здравни заведения.

„Подготвяме и интерактивна карта, в която в реално време да се въвеждат и следят заявките за ремонти. Тя ще дава сведение за тротоарите в цяла София, които предстои да бъдат обновени по нашата програма“, обяви още шефът на общинския съвет.