„Започваме да чистим София от драсканиците по фасадите, за да покажем колко красива е нашата столица със старите си сгради, строени по австрийски маниер, с архитектурните си шедьоври, които не могат да бъдат забелязани зад безобразните драсканици на хора без отговорност и отношение към околните“.

Това обяви днес председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Заедно с главния архитект на София Здравко Здравков, зам.-кмета по строителство инж. Ангел Джоргов, общинския съветник Симеон Колев и Иво Пенев от Столичния инспекторат той представи нова инициатива за създаване на места за стимулиране на графити изкуството, както и нови правила срещу драскането по фасади, обекти и елементи на градското обзавеждане на територията на Столичната община.

„Започва мащабно почистване на надраскани фасади, места, обекти и елементи на градското обзавеждане – като начало в Зона I и Зона II – историческата част на София, в която има много единични и групови паметници на културата и е притегателен туристически център“, бе категоричен Георгиев.

Шефът на СОС съобщи още, че почистването на надраскани фасади, места и обекти ще бъде постепенно разширявано, за да бъдат обхванати още зони от територията на Столичната община, а не да бъде ограничено единствено в централната градска част в бъдеще. Ще бъдат почиствани и частни сгради, при подадени сигнали в Столичния инспекторат и след изричното искане от страна на живущите.

Въвеждат се изрични правила и санкции за нарушителите, като се създава нов член в Наредбата за обществения ред на територията на Столичната община:

„Чл. 4а. (1) Забранява се драскането, рисуването и писането на думи, текстове, рисунки, графични изображения и каквито и да е други знаци на фасадите на сгради, сгради на религиозни храмове, паметници, паметни плочи, огради, декоративни стени и други обществени сгради, коридори, подлези, надлези и други елементи на градското обзавеждане, включително и превозните средства на обществения транспорт, както и на всяко друго, непредвидено за целта място.“

Ще се засили контролът за спазването му чрез регулярни обходи, проверки на терен, включително и съставяне на актове за установяване на административно нарушение от служители на Столичен инспекторат. Предвидените глоби за нарушителите са в размер от 100 до 2000 лв.

„Много е важно да разграничим вандализма от изкуството. Гордеем се с нашите талантливи графити артисти и подкрепяме още по-силно тяхното развитие“, каза още Георгиев.

И изброи определените пространства за изграждане на стени за свободно изобразяване на графити на територията на София: пространството под "Моста Чавдар", подлезите на естакадата около гара "Подуяне" по протежение на бул. "Ботевградско шосе", свободна стена в Южен парк 2 до ОКИ "Топлоцентрала" и свободна стена в парк "Студентски“.

Местата са съгласувани с главния архитект на София и обсъдени с представители на общността на графити творците.

Въвежда се и бърза и лесна процедура за изрисуване на фасада/калкан, след съгласие на етажната собственост на сградата, изработване на визуален проект и съгласуване от Направление архитектура и градоустройство, съобщи още Георгиев.