"Софийска градска прокуратура е обвинила К. К. в подбудителство към убийството на бившия полицай Л. И."

Това се казва в лаконично съобщение на Софийската градска прокуратура. Според медии става въпрос за Красимир Каменов - Къро.

Убитият е Любомир Иванов - бивш шеф на "Криминална полиция" в столичното Второ РПУ. Той пък на свой ред бе свързван с това, че имал данни, че Христофорос Аманатидис - Таки има общо с убийството на криптокралицата Ружа Игнатова, която е в неизвестност от 2018 г.

"Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност К. К. за престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6 и т. 9 във вр. с чл. 115 във вр. с чл. 20, ал. 3 от НК, а именно за това, че е подбудил К. И. – извършител и Б. Т. – помагач, да убият Л. И. – бивш служител на МВР.

На 25.03.2022 г. около 9:20 ч. в гр. София Л. И. бил прострелян два пъти с огнестрелно оръжие, с което била причинена смъртта му.

СГП припомня, че на 14.04.2022 г. като обвиняем беше привлечен К. И., за това, че е прострелял Л. И.:

К. К. е обявен за издирване. Спрямо него от СГП е постановена мярка за процесуална принуда задържане за срок до 72 часа", казва се още в прессъобщението.

Престъплението беше извършено на 25 март 2022 г. пред дома на полицая в столичния кв. „Лозенец“.

Според бТВ, които цитират източници на МВР, Каменов от години живее в Република Южна Африка. Според други източници обаче и той е в Дубай, като много други "криминални авторитети".

Като физически извършител на убийството беше обвинен Кристиан Илиев, а Боян Табаков – за помагач.

Самият Любомир Иванов е бивш шеф на „Криминална полиция” във Второ районно, но напуска системата през 2014 г. През 2018 г. Интерпол го издирва като участник в престъпна група за производство и продажба на нелегални цигари.

Съобщението следва съвсем скорошната мащабна пресконференция на държавното обвинение, на която за Къро бе говорено толкова, колкото... не е говорено през последните 30 години на "прехода".

Тогава бяха обвинени две лица, че държали наркотици и се канели да извършват пране на пари, но в разпространени СРС се визираше основно Къро, както и той се свързваше с предстоящите парламентарни избори и с опити да се свалял Иван Гешев.

На пуснати записи, "открити на флашки" у единия от наркодилърите, се чуваше, че Къро се грижи да има пари "за Боян" - както е името на обвинения като помагач.

Също така там Красимир Каменов казваше, че "Промяната" са малоумни и ще направят каквото им кажеш. Това Иван Гешев нарече "завладяна държава" и "мафия", като се оплака от съществуването им.