Такава серия от бомбени заплахи текат не само в България, но и в цяла Европа, и в САЩ. Органите на реда, заедно с партньорските служби правят всичко възможно да установят източника на тези заплахи и да ги неутрализират. Към момента няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите.

Това коментира президентът Румен Радев в сряда.

По думите му това са хибридни атаки, без реална заплаха за бомбени атентати.

"Докато не видим ясно установен източника – не можем да кажем със сигурност точно откъде идват заплахите и кой ги извършва", добави той на въпрос дали това не са хибридни атаки от Русия, както предположиха от МВР.

"Надявам се и вярвам, че органите на реда ще вземат всички мерки за спокойствие за изборния ден", каза още той. 

"Г-н Костов явно е забравил българската Конституция, но ние не сме забравили, че по време на неговото властване България беше разграбена."

Това беше отговорът на Радев на думите на бившия премиер Иван Костов, че президентът е узурпирал властта. И добави: "Българската позиция е ясна - няма да изпращаме - оръжия и боеприпаси за Украйна".

Радев продължи с обичайните си обвинения към политическите партии и то дни преди поредните парламентарни избори, в разгара на предизборната кампания.

"Политическите партии отдавна излязоха извън рамките на Конституцията със системния си отказ да съставят правителство. Време е те да проявят тази отговорност и да съставят правителство. Конституцията ясно казва, че президентът е длъжен да назначи служебно правителсто, когато партиите не искат или не могат, или ги е страх, имаме ги всичките тези неща", каза той.

След което плавно премина към друга своя предпочитана тема - колко добре се справя служебното правителство.

 "Не е толкова страшно, служебното правителство ефективно показа, че могат да се решават проблеми по време на криза."

Радев даде отново своята интерпретация на въпроса защо България не дава въоръжение на Украйна като с триъгълни сделки се освободи и от старите си оръжия.

"Тези, които най-много оплакват липсата на триъгълни сделки, точно при тяхното управление, на редовното правителство, беше времето за триъгълни сделки - март-април миналата година. Вече няма безплатни триъгълни сделки. Даваш старо оръжие, получаваш също старо, натовски тип. Да бяха го направили тогава", повтори той. "Сега в Словакия дават своите изтребители, получават хеликоптери, нали правите разлика? Това не са безплатни триъгълни сделки, те не решават въпроса с охраната на българското въздушно пространство", продължи.

"Вече ясно заявихме - Междуведомствената комисия трябва да изисква сертификати за крайни получатели. Тези снаряди трябва да отиват в нашите европейски партньори и съюзници", каза още Радев за заявената от него позиция, че България няма да участва в осигуряването на боеприпаси за Украйна.

Той обясни още как от март м. г. страната ни отправила искане за предоставяне на помощ, изтребители втора ръка, така че да бъде запълнена празнотата. докато се чака доставката на първите Ф-16. "Към момента въпреки нашето многократно настояване, от мен лично, множество писма и срещи има само две оферти. Цената никак няма да се хареса", каза той.