България ще поставя условия произведени на нейна територия снаряди, поръчани от други държави, да не отиват в Украйна.

Така отговори на въпрос на Клуб Z президентът Румен Радев в Брюксел.

Той пристигна за участие в Европейския съвет.

Радев бе категоричен, че България няма да участва в схемите за доставка на 155-милиметрови снаряди за Украйна. Това вече бе заявено от министъра на отбраната Димитър Стоянов в началото на седмицата в Брюксел и потвърдено от Радев в София.

Същевременно според него отговорността на поръчващата държава е къде ще отидат снарядите. Тя е длъжна да ни уведоми за това като краен потребител.

На 20 март министрите на външните работи и на отбраната на страните от ЕС се споразумяха на страната да бъдат доставени 1 милион 155-милиметрови снаряда за една година.

Румен Радев започна изказването си пред български журналисти с много важно по думите уточнение. И то е, че България е важна част от Европейския механизъм за подкрепа на мира. И понеже това е важен компонент от европейската визия за стратегическа автономия, ние високо оценяваме посещението през седмицата у нас на еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон. (Комисарят посети военни заводи – б.р.)

“България категорично участва в тази инициатива. Заедно с Европейската комисия ще работим да има повече инвестиции в нашата военно-отбранителна индустрия, повече капацитет, по-модерни производства, за да запълваме както нашите запаси, така и да помагаме на страните от ЕС и НАТО да запълват своите“, каза Радев.

След което подчерта:

„Но като част от тази инициатива България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна.“

И припомни, че такава е позицията н още 9 държави от ЕС, сред които Унгария, Полша и Италия.

Клуб Z попита Радев дали това означава, че ще произвеждаме снаряди, които други ще доставят на Украйна.

„Не“, отговори президентът.

На журналистически въпрос къде ще отиват снарядите Радев даде следния отговор:

„Ако те (клиентите – б.р.) поискат от нас, съответно ние тогава ще влезем в отношения и ще видим какви са техните нужди и как можем да помогнем на тези държави членки.“

И поясни, че капацитетът ни е доста по-голям от този на редица европейски държави. 

Най-важното за него е, че страните участват в схемите на доставка на снаряди въз основа на свои суверенни решения.

„Ние сме ангажирани само със снаряди, които могат да отидат в наши партньори и съюзници, ако те поискат от нас. Ясен ли съм вече?“, отвърна държавният глава, помолен за пореден път да уточни какво ще става със снарядите.

Той добави, че снарядите отиват не само в страни от ЕС, но и в партньори извън него.

Имаме голям интерес да внедрим технологии, за да запоннем производството на 155-милиметрови снаряди, продължи Румен Радев. Боеприпаси с този калибър сега не се правят у нас. А това е натовският стандарт, посочи президентът.

За миграцията

България има нарастваща подкрепа от други страни членки като Австрия и Унгария за изгаждане на ограда по гланицата с Турция за 2 милиарда евро, каза.

Същевременно страната ни е предложила у нас да се създаде международна оперативна група за борба с нелегалния трафик. Радев сподели как властите ни залавят трафиканти, които са граждани на почти всички страни от ЕС. ОТ разпитите им става ясно, че редица ръководни и финансови центрове на мрежата са в държави, привлекателни за мигрантите. И за това другите лидери приемат тази идея.

В тази група заедно с представители на другите държави България ще координира споделяне на информация, за да бъдат провеждани операции по разбиването на тези центрове.

За енергетиката

ЕС изключително оценява българската инициатива за обединяване на газопреносните мрежи на страната ни, Румъния, Унгария, Австрия. Готови сме веднага да поемем допълнителните количества газ от Азербайджан, договорени миналата година от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

В края на април президентът на страната Илхам Алиев отново ще дойде в България по покана на Румен Радев. И ще бъде сключен меморандум и България, през която е преминавал руски газ, се превръща в активен разпределител на газ от различни източници. Нашето Министерство на енергетиката е постоянно търсено от Румъния, Унгария, Сърбия, Молдова и други държави, изтъкна президентът. Според него ставаме гарант за енергийната сигурност за партньорите ни.

За отказа от средства от Фонда за справедлив преход

„Служебното правителство не е отказвало. Това е някакво недоразумение с еврокомисаря  Елиза Ферейра“, каза Радев.

Вчера е имало разговор с комисаря по сближаването и реформите и всичко е изчистено. България има да получава тази година 800 милиона евро. Условието е да представим плановете до края на годината , съгласувано с трите важни области – Стара Загора, Кюстендил и Перник.