Дори България да успее да предоговори своя национален план за възстановяване и развитие, в него трябва да останат целите, свързани с постигането на климатичната неутралност.

Това съобщиха да Клуб Z източници от Европейската комисия.

Това означава, че страната ни трябва да отдели поне 37 на сто от разходите по плана, предвидени за климатичния преход, както и изпълнението на специфичните за страната ни препоръки. Те са за постепенно декарбонизиране на икономиката ни, която е сред тези в ЕС, използващи най-много въглерод.

Министърът на енергетиката Росен Христов заяви вчера пред журналисти в Брюксел, че страната ни не се отказва от предоговаряне на своя план.  Той е разговарял по въпроса с представители на ЕК. Става дума най-вече за ангажимента, поет от правителството на Кирил Петков за намаляване с 40 на сто на емисиите при производството на електроенергия.

„При всички положения трябва да докажете, че не можете да изпълните една или повече от определените цели. Комисията ще направи оценка за всяко нещо, за което е поискано предоговаряне“, казаха нашите събеседници.

Досега обаче в ЕК не е получавано официално искане от България за предоговаряне на плана.

Но при всички положения предоговаряне се допуска в изключителни случаи, допълниха от "Берлемон".