Световната асоциация на издателите на новинарски медии (WAN-IFRA) изразява сериозно безпокойство по повод съдебния иск, заведен от "Лев инс" срещу независимия новинарски сайт Mediapool.bg.

WAN-IFRA заявява в обръщение към застрахователната компания, че оценява този иск като SLAPP (стратегическо дело срещу общественото участие - Strategic Lawsuits Against Public Participation) - или както е известно на български, "дело-шамар".

Ето какво се казва в позицията, подписана от Винсънт Пейрен, изпълнителния директор на световната организация WAN-IFRA:

Делото за клевета, което сте завели срещу Mediapool, е едновременно отмъстително по своята същност и неоснователно по същество.

Наказателната същност на Вашата претенция става видна от размера на иска - един милион лева – сума, която надвишава почти трикратно годишните приходи на изданието и ако бъде присъдена, то почти сигурно ще доведе до ликвидация на медията. Както изглежда, действителната цел на този иск е да възпира други медии да отразяват темата за международната система Зелена карта“ в застраховането.

Що се отнася до основателността на иска, заведен от "Лев инс", твърдението за "клевета" изглежда особено неубедително като се има предвид, че публикацията, заради която сайтът Mediapool е даден под съд, е пряк цитат на финансовия министър Росица Велкова, взет от публично достъпна стенограма от заседание на правителството.

С оглед всички тези причини ние смятаме, че заведеното от "Лев инс" дело попада точно в определението, дадено от Европейския съюз на SLAPP дела (дела шамари): като "злоупотреба с право на съдебен иск" и "форма на тормоз и сплашване, използвани срещу защитниците на обществения интерес".

Призоваваме "Лев инс" да се откажат от делото си за клевета срещу Mediapool и в бъдеще да се въздържат от атаки срещу журналистиката в обществен интерес.