Застрахователната компания "Лев инс" е завела иск в Софийския градски съд срещу Mediapool за 1 млн. лева с мотив, че се е почувствала засегната от информационен материал от 27 септември 2022 г., който практически цитира и преразказва стенограма от заседание на Министерския съвет.

За това съобщава Mediapool.

Публикацията е основана на публично достъпна в интернет стенограма от заседание на правителството, в което се дискутира "Зелена карта" и последствията, ако проблемът не бъде решен. Въпреки че източникът е публичен, на изпълнителния директор на дружеството е изпратен имейл с въпроси по темата, но единственият получен отговор е: 

"На така представената от Вас информация в статията и зададените тенденциозни въпроси ще Ви бъде даден отговор в съда".

Делото е безпрецедентно в най-новата история на българската журналистика от гледна точка на размера на иска. Другият публично известен иск срещу медия за подобна огромна сума (също 1 млн. лв.) е на "Еврохолд" , собственик на застрахователя "Евроинс", срещу сайта "Биволъ".

"Доколкото в случая с Mediapool искът за 1 млн. лв. е предявен изцяло, а не като частичен, мога да кажа, че това е най-големият от гледна точка на претендираното обезщетение иск срещу медия в историята на България, който ми е известен на базата на публичната информация", коментира изпълнителният директор на "Програма "Достъп до информация" адв. Александър Кашъмов, който ще защитава Mediapool пред съда.

"Дълбоко смущаващо е, че отиваме на съд заради цитат на министър, и то отразен в стенограма от заседание на Министерския съвет. Доколкото описаният в статията казус е отразяван години наред от Mediapool и журналистическият текст представя напълно коректно цялата фактология, може да се заключи, че единствената цел на завеждането на делото е сплашване на медията, но и на цялата журналистическа общност и на всеки независим глас, който си позволи да говори за проблема със системата "Зелена карта", заяви главният редактор на Mediapool Стояна Георгиева.

Адв. Александър Кашъмов коментира, че това е поредното SLAPP дело у нас, и то с много сериозен "смразяващ ефект". Понастоящем в официалната платформа на Съвета на Европа за SLAPP дела е регистрирано друго скорошно дело срещу Mediapool, заведено от съдията Светлин Михайлов.

Заради зачестилите случаи на SLAPP дела (дела "шамари", насочени срещу журналисти и активисти) Европейският съюз готви анти-SLAPP директива, чиято идея е да осигури защита на ранен етап срещу злоупотреба с искове за клевета и обида. Това не само би спестило тежестта върху засегнатите журналисти и медии, но би защитило цялата публична среда от смразяващия ефект на тези искове и би попречило на ограничаването на достъпа на гражданите до информация.

Заведеното дело срещу Mediapool не е единственият прийом за ограничаване на свободата на словото. През лятото на 2019 г. около 50 служители на същия застраховател излязоха на протест пред редакцията на в. "Капитал" заради публикация.

Проблемите на България със "Зелена карта", засегнати в публикацията на Mediapool, се коментират като една от причините страната да се откаже временно от пътя си към еврозоната. В тази връзка правителството внесе законодателни промени, които претърпяха пълно фиаско в парламента след бойкот на две заседания на икономическата комисия от ГЕРБ, ДПС, БСП, "Български възход" и "Възраждане".

Това провокира бивши депутати от "Демократична България" (Христо Иванов, Владислав Панев, Ивайло Мирчев) да обявят, че "коалицията Алексей Петров" е спънала България за еврото, визирайки един от учредителите на застрахователната компания.

За съжаление, проблемът със "Зелена карта" изобщо не е решен и развръзката по него тепърва предстои, ако България изобщо иска някога да влезе в еврозоната или поне да излезе от мониторинга в застраховането. Остава въпросът кой ще съобщи за тази развръзка, когато тя дойде, и дали ще е готов да плати цената на истината – 1 милион лева. 

Защото, както казва Европейският съд по правата на човека по делата за свободата на словото, "пресата не само има за задача да разпространява информация и идеи по въпроси от обществен интерес, но и обществеността също има право да ги получи". Как обществеността в България ще получи информация по темата "Зелена карта", коментарите на висши служители и политици по нея и за ролята на "Лев инс" е горещ въпрос към всички медии и журналисти в България, както и към всички политици, които твърдят, че се борят да живеем в демократична страна.

Позицията на АЕЖ: Класически пример за дело-шамар

Искът на застрахователната компания „Лев Инс“ срещу Mediapool за 1 млн. лв. е класически пример за “дело шамар” или стратегическо дело за ограничаване на общественото участие (от английски SLAPP). Абсурдно е медия да бъде съдена за това, че е цитирала изказване на министър, като се е позовала на официална стенограма. Недопустим е и размерът на предявения иск – 1 млн. лева. Действията на компанията навеждат на мисълта, че целта им е да бъдат отказани медии и журналисти изобщо да се занимават със застрахователя, изправени пред риска срещу тях да се води дело за колосалната сума от 1 млн. лева.

„Наши клиенти, пътуващи в този период в чужбина, бяха объркани и разтревожени…”, пишат от „Лев инс“ в исковата молба. Според АЕЖ “объркани и разтревожени” трябва да се чувстват клиентите на всяка една компания, която си позволява да води “дела шамари” срещу медии и журналисти.

Новината за рекордния иск на “Лев Инс” идва само ден след публикуването на годишния доклад на Платформата за сигурността на журналистите към Съвета на Европа. В документа делата шамари са посочени като много сериозен проблем, а България е спомената с два случая. Като негативни примери са посочени осъдителното решение срещу журналисти и Mediapool, при което те са глобени за това, че са разпространили публично известни факти за съдия Светлин Михайлов, както и рекордният иск на Еврохолд срещу сайта Биволъ. Mediapool очевидно е обект на систематичен натиск чрез SLAPP дела. В конкретния случай искът наистина е рекорден, тъй като, макар да е за същата сума, този срещу Биволъ е предявен частично.

Пълно недоумение буди фактът, че въпреки че в статията на Mediapool е цитиран официален правителствен източник на ниво министър, а позоваването е на стенограма, както и че медията предоставя право на отговор и дори проактивно търси засегнатите страни, все пак е заведено дело срещу нея.

При една работеща система за ограничаване на делата шамари, това дело би трябвало изобщо да не започне или да приключи много бързо. За съжаление, българското законодателство не предвижда такава лесна възможност.

АЕЖ настоява за законодателни промени и процесуални механизми, които да ограничат до минимум възможността за съдебен тормоз на добросъвестни медии и журналисти. АЕЖ се срещна наскоро със служебния министър на правосъдието Крум Зарков, за да обсъдим действията срещу делата шамари, както и позицията на България по предложената от Европейската комисия директива. В България липсата на максимален размер на допустимите искове прави възможно сплашване на медии и журналисти чрез абсурдно високи претенции.

АЕЖ призовава  “Лев Инс” да оттегли иска и да осмисли всички репутационни щети за компанията, до които биха могли да доведат подобни неправомерни действия срещу независима медия. АЕЖ ще подаде сигнал за случая до Платформата за защита на журналистите на Съвета на Европа и ще използва всички налични механизми за даване на международна гласност на случая, както и за подкрепа на колегите ни.

Призоваваме и за категоричен отговор от страна на журналистическата общност и на обществото, тъй като материалът на Mediapool е от обществен интерес, доколкото въпросът дали България ще бъде извадена от системата “Зелена карта” засяга милиони български потребители. В никакъв случай не бива да се стига до нормализиране на подобни искове срещу медии и журналисти, тъй като това би имало смразяващ ефект върху цялата медийна среда.