"Недопустимо е в една правова държава,  при липсата на действащ парламент, служебно правителство да планира подобно посегателство върху неприкосновеността на частната собственост, в случая печалбите на частните търговски предприятия."

Това пише в изключително остра позиция Асоциацията на българските работодатели по повод на намерението на служебното правителство да поиска от парламента въвеждането на т.нар. данък "свръхпечалба". Идеята е така да се финансира дефицита, но това, ако стане, ще бъде на ръба на закона и далеч от предвидимостта, която се очаква от пазарна държава. Ставката, която е еднократна, ще се формира като се вземат осреднените печалби от 2019 г., 2020 г. и 2021 г. и към тях се прибавят 20%. Горницата над полученото число ще се обложи с 33%. 

Според работодателите обаче, с предложените промени се допуска "лишено от правно и икономическо основание - отнемане на доход от успешните български предприятия, чрез въвеждането на т. нар. данък "свръхпечалба". 

"При условие че съответното предприятие е внесло всички свои публични задължения, в това число и корпоративен данък няма основания да се иска каквото и да е допълнително плащане към бюджета под каквато и да е форма", пишат в позицията си работодателите. 

От бизнеса изтъкват, че компенсациите за свръхвисоките цени на електроенергията, които бяха въведени и които сега се използват за оправдание на новия данък, са европейска политика "за изправяне на изкривения пазар". 

"Това не са подаръци, за да се искат обратно. И след компенсации цените на електроенергията за предприятията в България остават над средните за предприятията в другите страни, с които се конкурираме, и са три пъти по-високи от цените за бита", изтъкват от АОБР.

Предложеният режим на облагане чрез авансови вноски през периода юли-декември 2023 г., основан на финансови резултати от приключили данъчни периоди, според Асоциацията предполага допълнително и непредвидено изземване на доход от българските предприятия, включително и от тези, които през текущата година ще реализират загуби или по-ниски печалби, в сравнение с 2022 г. 

Подобни предложения според бизнеса повишават непредсказуемостта, подават негативен сигнал към местните и чуждестранните инвеститори и са предпоставка за влошаване на условията на бизнес средата у нас. "Това би било връщане към старите и порочни практики отпреди години да създадем средство за ограбване на най-успешните предприятия в държавата, чрез насилствено навлизане във фирмите. Ще предоставим и информирана възможност на криминалния сектор за неговата престъпна дейност", се посочва в още в позицията на АОБР.