Външните министри на Русия и Иран разкритикуваха оръжейните доставки на Запада за Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Още веднъж обръщаме внимание на подривната дейност на страните от НАТО, които от дълго време са замесени в конфликта в Украйна", каза руският министър на външните работи Сергей Лавров на пресконференция.

Той обяви, че страните от НАТО са замесени в конфликта и воюват на страната на Киев. Любима опорка на Кремъл е внушението, че Западът участва във войната на страната на Украйна. Чрез разпространението ѝ се постигат две цели - оправдавават провалите на прехвалената руска армия, уж изправена срещу колективната мощ на НАТО; обвиняват западните страни, че носят вина за продължаването на конфликта. Всъщност, съюзниците на Украйна ѝ оказват финансова и военна подкрепа, но не изпращат собствени войници на фронта. Дори шефът на "Вагнер" Пригожин изобличи тази лъжа.

Реално войната може да приключи още днес, ако руснаците напуснат окупираните територии в Украйна.  

Междувременно първият дипломат на Техеран Хосейн Амир Абдолахиан предложи подкрепата на Иран за посредничество за постигане на мирно споразумение.

"Западът продължава да въоръжава Украйна, с което усложнява ситуацията", каза той.

Двамата външни министри разговаряха и за опитите да бъде възродена ядрената сделка за Иран и стратегическото сътрудничество между страните.