Скрит в подземията на необозначена сграда, далеч от фронта - високотехнологичен команден център ръководи украинските операции в Бахмут. Войниците наблюдават екрани, разкриващи разрушените сгради и изпъстреното с кратери бойно поле.

Така започва репортаж на кореспондентката на "Ню Йорк таймс" в Бахмут Карлота Гал. 

Шест седмици след като се присъединиха към защитата на града, мъжете от "Тактическа група "Адам" - една от най-ефективните бойни единици на Украйна, са уверени, че са обърнали хода на сблъсъка с руските войски в Бахмут, които от месеци се опитват да го обкръжат.

С техния командир разговоря Гал.

"Врагът е изчерпал всичките си резерви", подчертава 40-годишният полковник Евген Межевикин.

На северния и южния фланг на града, откъдето руските войски се стремят да обкръжат Бахмут, се изправят срещу най-мотивираните украински части.

"Когато се опитат да подсилят своите части, да извършат ротация, те са унищожавани в самото начало", добавя той.

Вълна след вълна от руски атаки и упоритата украинска защита превърнаха Бахмут в ключово бойно поле на инвазията на Кремъл, въпреки ограниченото му стратегическо значение. Русия и Украйна загубиха огромен брой войски в битката. С увеличаването на жертвите нараства и политическата значимост на града. 

Миналата вечер Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) признаха, че руската армия и частната военна компания "Вагнер" са постигнали напредък в Бахмут. Институтът за изследване на войната, базиран във Вашингтон мозъчен тръст, заяви, че групировката на Евгений Пригожин печели терен, особено в южната част на града.

"Вражеските сили имаха известна степен на успех в своите действия за щурмуване на града", каза в нощната си сводка генералният щаб на ВСУ. 

Средният брой на руските нападения, отчитани всеки ден от украинският генерален щаб на фронтовата линия, е намалял за четвърта поредна седмица до 69 през последните седем дни срещу 124 в периода 1-7 март. Вчера са били регистрирани само 57 нападения, посочва Ройтерс.

Межевикин уверява, че руските атаки са се забавили и обкръжението е осуетено.

"Плътността на атаките е намаляла многократно. Преди можеха да атакуват във всички посоки наведнъж и в групи от по 20, 30 или 40 души, но  постепенно отслабват".

Межевикин настоява, че ако украинските сили удържат града, битките през изминалия месец може да се окажат повратна точка в отбраната на Украйна срещу Русия. 

Отбраната на града не само забавя руската офанзива, но и помага в подготовката за нанасянето на нашия нокаут, изтъква той.