Доналд Тръмп, бившият президент и фаворит за републиканска номинация през 2024 г., ще бъде подложен на снимане в профил и анфас, вземане на пръстови отпечатъци и явяване в съда следващата седмица, след като беше обвинен, че тайно е купил мълчанието на порнозвезда за техни сексуални контакти, пише днес Ройтерс.

Евентуалният спектакъл с явяването на Тръмп в Манхатън пред съдия като първия действащ или бивш президент с повдигнати криминални обвинения под погледите на международните медии, може допълнително да раздели най-могъщата държава в света, отбелязва агенцията.

Конкретните обвинения срещу Тръмп все още не са известни, тъй като обвинителният акт остава запечатан, но Си Ен Ен в четвъртък съобщи, че Тръмп е изправен пред повече от 30 обвинения, свързани с бизнес измами.

76-годишният Тръмп каза, че е "напълно невинен" и обвини окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, демократа, който ръководи разследването, че се опитва да навреди на изборните му шансове.

„Това е политическо преследване и намеса в избори на най-високо ниво в историята“, каза Тръмп в изявление.

Малко след това Тръмп призова поддръжниците си да дарят пари за правната му защита.

Той е събрал над 2 милиона долара от 18 март според екипа на кампанията му и е призовал хората да протестират.

Малък брой поддръжници се събраха в имота на Тръмп Мар-а-Лаго във Флорида в четвъртък, развявайки знамена по магистралата, докато противник на бившия президент държеше табела близо до офиса на прокуратурата в Ню Йорк, която гласеше: „Затворете го и изхвърлете ключа".

Властите засилиха мерките за сигурност около сградата на съда в Манхатън, след като по-рано този месец Тръмп призова за национални протести, припомняйки неговата ожесточена реторика преди нападението срещу Капитолия на САЩ от негови поддръжници на 6 януари 2021 г.

Нито Белият дом, нито президентът Джо Байдън, демократ, който се очаква да се бори за преизбиране в евентуален реванш срещу Тръмп, не коментираха в четвъртък.

Но водещият сенатор на партията, лидерът на мнозинството Чък Шумър, призова за спокойствие.

„Призовавам както критиците, така и поддръжниците на г-н Тръмп да оставят процеса да протече мирно и в съответствие със закона“, каза той.

Тръмп също е изправен пред отделно наказателно разследване за това дали незаконно се е опитал да отмени поражението си на изборите през 2020 г. в Джорджия и две разследвания от специален прокурор, включително за боравенето му с класифицирани документи след напускане на поста.

Обвиненията в Манхатън вероятно ще бъдат разпечатани от съдия през следващите дни и Тръмп ще трябва да пътува дотам, за да даде пръстови отпечатъци и да го снимат. След това той ще се яви пред съдия и ще му бъдат повдигнати официални обвинения.

Обвинителният акт от голямото жури в четвъртък дойде след месеци на изслушвания на доказателства за предполагаемо плащане от 130 000 долара на порнозвездата Сторми Даниелс в последните дни на кампанията през 2016 г.

Но до потенциален процес няма да се стигне преди повече от година, казаха правни експерти, което означава, че той може да започне по време или след президентската кампания.

Адвокатите на Тръмп Сюзън Нешълис и Джоузеф Такопина заявиха, че ще се борят "енергично" с обвиненията.

Тръмп получи подкрепа от редица потенциални претенденти за републиканската номинация, включително от губернатора на Флорида Рон Десантис и бившия вицепрезидент Майк Пенс.

„Това само допълнително ще послужи за разделяне на страната ни“, каза Пенс.

Тръмп може да използва случая, за да предизвика гнева сред основните си поддръжници, въпреки че други републикански избиратели може да се уморят от драмата.

Около 44% от републиканците казаха, че той трябва да се откаже от надпреварата, ако бъде обвинен, според проучване на Ройтерс/Ипсос, публикувано миналата седмица.

Тъй като делото засяга изборите, томоже да има дълбоки последици отвъд границите на САЩ.

Докато беше президент между 2017 г. и 2021 г., Тръмп редовно влизаше в сблъсъци със съюзниците си относно търговията и отбраната и завръщането в Овалния кабинет изглежда ще отслаби подкрепата на САЩ за Украйна.

Освен това той многократно е избягвал съдебна опасност.

В Белия дом той устоя на два опита на Конгреса да го отстрани от длъжност, заради нападението на Капитолия на САЩ от поддръжници и разследването на контактите на кампанията му с Русия през 2016 г.

Окръжната прокуратура на Манхатън успешно преследва бизнеса на Тръмп по обвинения в данъчни измами миналата година, което доведе до наказателна санкция от 1,61 милиона долара.

Очаква се председателстващият съдия по това дело, съдията от Върховния съд на Ню Йорк Хуан Мърчан, да наблюдава и делото "Даниелс", според информиран източник.

Правни експерти казват, че се очаква Браг да твърди, че Тръмп е фалшифицирал бизнес документи, за да прикрие друго престъпление - като например нарушаване на федералния закон за финансиране на предизборни кампании.

Даниелс, чието истинско име е Стефани Клифърд, каза, че е получила пари в замяна на мълчание за сексуален контакт, който е имала с Тръмп през 2006 г.

Личният адвокат на бившия президент Майкъл Коен каза, че е координирал с Тръмп плащанията на Даниелс и на втора жена, бившия модел на "Плейбой" Карън Макдугъл, която също каза, че е имала сексуална връзка с него.

Тръмп отрече да е имал връзка с двете жени.

Тръмп през 2018 г. първоначално оспори да знае нещо за плащането на Даниелс. По-късно той призна, че е възстановил сумата на Коен за плащането, което той нарече „обикновена частна сделка“.

"Никой не е над закона", каза адвокатът на Даниелс Кларк Брустър.

Коен през 2018 г. се призна за виновен в нарушение във финансирането на кампания и излежа повече от година затвор. Федералните прокурори казаха, че той е действал по указания на Тръмп.

Коен каза, че стои зад показанията си и доказателствата, които е предоставил.