Испания внася рекордни количества втечнен природен газ от Русия - един продукт, който става все по-популярен на континента и продължава да не е обект на санкции от ЕС, информира испанският в. "Конфиденсиал". Въпреки европейските усилия за освобождаване от енергийната зависимост от Москва след началото на войната в Украйна, руската хазна продължава да се пълни благодарение на покупките на въглеводороди от страните членки на ЕС.

Испания е безспорен лидер в това отношение, тъй като Мадрид купува най-големи количества втечнен природен газ от Русия, предава БТА.

Според данните от мониторинга на танкерите с метан на "Блумбърг" Испания е страната членка на ЕС, която е внесла най-много втечнен природен газ от Русия от началото на годината. Мадрид е увеличил с 84 на сто покупките на това гориво от началото на руската инвазия в Украйна.

Статистическите данни за първите два месеца на 2023 г. на испанската енергийна компания "Енагас" (Enagas) свидетелстват за растеж на доставките от 172 на сто спрямо същия период на миналата година.

Тази неудобна реалност предизвиква реакции както в Мадрид, така и в Брюксел.

Испанското министерство на екологичния преход и демографските въпроси начело с Тереса Рибера Родригес е изпратило на 14 март писмо до компаниите вносителки на втечнен природен газ в Испания, в което ги приканва за съдействие за ограничаване на покупките, които облагодетелстват Москва. Те са помолени да активизират диверсификацията на доставките от руски втечнен природен газ и да се справят без Русия.

Писмото на Рибера съвпада с искане, отправено по-рано този месец от еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон, европейските компании да не подписват, нито подновяват дългосрочни договори за покупката на руски газ.

Истината е обаче, че, както в Испания, така и в останалия ЕС не съществува никакъв механизъм, с който да се спре притока на руски въглеводороди към континента. 

Вносителите са частни компании и трансакциите са напълно легални, тъй като за разлика от суровия петрол и дериватните му продукти не съществува вето, нито има санкции срещу вноса на втечнен природен газ от Русия.