Българската държавна газова компания "Булгаргаз" ще подпише споразумение с на турската държавна енергийна компания "Боташ" (BOTAS) за достъп до терминалите за втечнен газ (ВПГ) и газопреносната мрежа на южната ни съседка, съобщи правителствената пресслужба, цитирана от БТА. Това ще се случи утре по време на церемония в Гранитна зала на Министерския съвет.

Документът ще бъде подписан утре от ръководствата на Булгаргаз и BOTAŞ в присъствието на министъра на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

Споразумението ще е за срок от 13 години. 

На 1 януари в интервю за БТА министърът на енергетиката заяви, че споразумението между България и Турция "на практика е договорено". В края на миналата година Христов заяви, че очаква резервираният капацитет на терминалите за ВПГ да достигне 1 млрд. куб. м годишно.

След подписването премиерът Гълъб Донев ще проведе среща с министрите Христов и Дьонмез, на която ще бъдат обсъдени и други възможности за сътрудничество в сферата на енергетиката между България и Турция.

Износът на "Газпром" за Европа спаднал близо наполовина

"Газпром" е добил 412,6 милиарда куб. м природен газ през 2022 г, докато износът на газ за страни извън ОНД в края на годината възлиза на 100,9 милиарда куб. м. Това заяви каза ръководителят на руския газов гигант Алексей Милър, цитиран от ТАСС.

"Що се отнася до производството на газ, през 2022 г. то възлиза на 412,6 милиарда кубически метра. "Газпром" достави 100,9 милиарда кубически метра газ на страните извън ОНД“, каза той в изявление на "Газпром“.

Спадът на производството спрямо 2021 г. е с около 20 на сто, а на износа - с 45,5 на сто. Това се случва на фона на санкциите наложени от Запада следствие на инвазията на Русия в Украйна.

Така износът на газ от "Газпром" през 2022 г. стана най-ниският за компанията през 21 век, а производството - поне през последните 15 години, сочи статистика, цитирана от руската медия.

Доставките от газопреносната система за руските потребители възлизат, по оперативни данни, на 243 милиарда кубически метра. м газ.

"Задача номер 1 за нас е надеждното снабдяване с газ на руските потребители. Както винаги сме я изпълнили уверено“, подчерта Милер. Също така групата "Газпром" е платила повече от 5 трилиона рубли(около 68,5 млрд. долара)  към бюджетите на всички нива през 2022 г.

Междувременно днес британското външно министерство съобщи в Туитър, че Обединеното кралство е спряло изцяло вноса на руски втечнен газ.