Американска група изследователи - Центъра за изкуствен интелект и цифрова политика (CAIDP) - иска от Федералната търговска комисия в САЩ да спре популярния чатбот ChatGPT-4 и да контролира пускането на следващи версии на изкуствения интелект, съобщи ArsTechnica.

"OpenAI пусна продукт, който е предубеден, измаме и представлява риск за неприкосновеността на личния живот и обществената безопасност", твърдят те.

Според тях няма независими оценки и достатъчно прозрачност на продуктите на компанията. И така той нарушава декларацията на Федералната търговска комисия, според която използването на изкуствен интелект трябва да е "прозрачно, обяснимо, справедливо и емпирично обосновано".

А в Италия местният регулатор на личните данни обяви - с много близки мотиви - че блокира услугата в територията на страната. Според тях ChatGPT нарушава GDPR, като в добавка трябва да има ограничения за лица под 18 години. Компанията има 20 дни да вземе мерки, след които ще трябва да плати сериозна глоба. Тъй като OpenAI няма европейски клон, регулаторът на която и да е страна членка може да повдигне въпроса за нарушаване на GDPR.

CAIDP са организация с нестопанска цел, като в редиците им има всякакви специалисти - AI експерти, софтуерни инженери, експерти по етика, адвокати по авторско право, журналисти с "Пулицър", дори българка, преподавател по право в Университета в Грац, Австрия. Според тях такива продукти трябва да бъдат регулирани строго и да е налице независим надзор на развитието им. 

Но ChatGPT-4 вече е на свобода и е достъпен както за абонатите на ChatGPT Plus, така и в търсачката Bing на Microsoft. Техногинантът вече работи върху внедряването на изкуствения интелект в много от софтуерните си продукти.

Федералната търговска комисия все пак има правомощия да изследва OpenAI, а според CAIDP трябва да разработи и правила за базови стандарти за продукти, които генерират съдържание чрез AI. Това означава, че принципните им възражения могат да се превърнат в политика и за изкуствения интелект, който генерира изображения, като MidJourney и Dall-E.