Технологични пропуски в сигурността на някои смартфони могат да позволят на хакери да поемат контрол над устройствата, в които са вградени определени чипове, произведени от южнокорейската корпорация "Самсунг" (Samsung). За това предупреждават специалистите от "Проджект Зироу" (Project Zero) - екип за проучвания в сферата на мрежовата и информационна сигурност, финансиран от компанията "Гугъл" (Google), собственост на технологичния гигант "Алфабет" (Alphabet).

Хакерите се нуждаят само от телефонния номер 

Проблемът възниква при смартфони, произведени от "Самсунг", от "Гугъл" и от китайската компания "Виво" (vivo), в които са вградени модемните чипове "Ексинос" (Exynos). 

Хакерите се нуждаят само от телефонния номер на даден смартфон, за да проникнат в системата му и да се сдобият с цялата информация, която се съхранява на него. По този начин те могат да достигнат до много по-добре защитени информационни системи, с които притежателят на устройството се свързва, ако е оторизиран, като онлайн банкирането му например

Ето кои мобилни устройства, според специалистите от "Проджект Зироу", могат да се окажат уязвими за атаките на компютърните престъпници:

- Някои модели смартфони на "Самсунг", включително устройствата от сериите: S22, M33, M13, M12, A71, A53, A33, A21s, A13, A12 и A04.

- Смартфони на "Виво", сред които и устройствата от сериите: S16, S15, S6, X70, X60 и X30.

- Смартфони на "Гугъл" от сериите "Пиксел 6" (Pixel 6) и "Пиксел 7" (Pixel 7). 

- Уязвими за хакерски атаки са дори смарт ("умни") превозни средства, на които е монтират чипсетът "Ексинос ауто Ти 5123" (Exynos Auto T5123), предупреди екипът на "Проджект Зироу".

Чипсетът представлява набор от интегрални схеми, създадени като основа на даден компютърен процесор или като неразделна част от неговото устройство, което му позволява да работи директно с дънната платка. Те са отличен начин за свързване на комуникацията с останалите компоненти, които са част от дадена платка, като Ю Ес Би (USB) портове, памет, клавиатура, карти за разширение, мишка и др., информира специализираният сайт vidabytes.com. 

От производителите на уязвимите смартфони зависи кога технологичните пропуски в сигурността им ще бъдат отстранени чрез актуализация на софтуера, инсталиран на устройствата, отбелязва ДПА.

Това вече е направено за устройствата от серията "Пиксел 7" (Pixel7) на "Гугъл" и те вече са подсигурени срещу хакерски атаки, според "Проджект Зироу". 

Специалистите по информационна сигурност препоръчват на собствениците на другите уязвими смартфони да изключат две от функциите им, докато те бъдат защитени чрез актуализация на софтуера, а именно: "Уай-Фай колинг" ("Обаждане през безжична мрежа" - Wi-Fi calling) и  "Войс овър Ел Ти И" ("Voice over LTE" - VoLTE) - технология за пренос на глас и видео през 4 Джи (4G) или 5 Джи (5G) мрежа.

Спад на продажбите на смартфони в глобален мащаб 

Пазарът на смартфони в глобален мащаб в момента изживява постпандемичен спад на продажбите, информира консултантската фирма за пазарни проучвания в сферата на технологичния сектор "Каналис" (Canalys) на своя сайт canalys.com.

Доставките на смартфони през 2022 г. са намалели с 12 процента на годишна основа до 1,19 милиарда устройства, което е най-ниското им равнище от 2014 година насам. Още по-значителен е спадът през последното тримесечие на миналата година (с 18 процента до 296,9 милиона устройства) спрямо същия период на 2021 г. 

Всички водещи производители в света, с изключение на "Епъл" (Apple), отчитат спад на продажбите на годишна основа през миналата година. 

"Самсунг" запазва водещата си позиция на глобалния пазар на смартфони, с пазарен дял от 22,0 процента, но продажбите му намаляват с 6 процента спрямо 2021 г. 

Следва "Епъл" с пазарен дял от 19,0 процента и ръст на продажбите от 1,0 процент, единственият сред петте водещи производители на смартфони в света, който отчита повишаване на доставките през 2022 г. 

На трето място с пазарен дял от 13,0 процента е китайската корпорация "Сяоми" (Xiaomi Corp). Тя регистрира спад на продажбите на смартфоните си с 20,0 процента спрямо 2021 г. 

На четвъртата позиция е друг китайски производител - "Оппо" (OPPO), чийто пазарен дял е 10,0 процента. 

"Оппо" и петият в класирането - друг производител от Китай "Виво", който е с пазарен дял от 9,0 процента, отчитат срив на продажбите на смартфони с по 22,0 процента на годишна основа през 2022 г. 

Спадът на доставките, който регистрират китайските производители, се дължи на комбинация от по-слабо търсене на смартфони в глобален мащаб и от рестриктивните мерки срещу разпространението на коронавируса, които властите в Китай наложиха в редица региони през част от миналата година, отбелязва "Каналис". 

Анализатори от компанията предполагат, че пазарните лидери "Самсунг" и "Епъл" ще се опитат да повишат приходите си, залагайки на продажбите на своите премиум модели смартфони. Китайските производители "Сяоми", "Оппо" и "Виво" обаче "все още са уязвими от неустойчивото търсене (на мобилни телефони - бел. ред.) в глобален мащаб и от ограниченията на пазара в Китай", 

"Нарастващият риск от глобална рецесия ще превърне 2023-а в трудна година (за пазара на смартфони - бел. ред.)", отбелязват експертите от "Каналис".

"Голяма част от намаляването на продажбите на смартфони се дължи на развиващите се страни, където липсата на търсене, нарастващите разходи за живот и инфлацията оказват влияние на потребителите с по-малки доходи", отбеляза Набила Попал, директор на отдела за проучвания в компанията за пазарни анализи "Интернешънъл дейта корпорейшън" (International Data Corp. - IDC).

БТА