Смартфони и таблети ще бъдат устройствата, с които ще се излъчва и записва броенето на бюлетини на 2 април. Това научи Клуб Z от министерството на електронното управление, след като ресорният служебен министър Георги Тодоров обяви днес, че това ще струва още 6,5 млн. лв.

"Парите ще послужат не само за доставка на крайни устройства, но и за комуникационна свързаност, изграждане на информационна система за тяхното управление, видеоизлъчване и заснемане и последващо съхранение на видеозаписите", обясни Тодоров.

Ще е налице както онлайн излъчване на живо, така и съхранение на кадрите от броенето след това.

Клуб Z потърси допълнителна информация и от пресцентъра и научи, че обществена поръчка за устройствата все пак ще има, макар и по ускорена процедура - тъй като е нужно те да са в СИК-овете след месец, в деня преди вота. Съществуваше възможността и да се направи директна поръчка, което е допустимо от закона при форсмажорни обстоятелства.

Не е предвидено допълнително сертифициране на устройствата от ДАНС, БАН и "Информационно обслужване", както се прави за машините - такова не се изисква от Изборния кодекс или от ЦИК. Но при възлагане на обществената поръчка "Информационно обслужване" ще се съобрази с наложените европейски санкции за доставки от трети страни - т.е. няма да се купуват устройства на определени фирми в определени държави.

Видът на устройствата е индиректно заложен в изискванията.

Изискванията на ЦИК

Централната избирателна комисия публикува решение още в началато на февруари, с което определи какво трябва да могат устройствата, които ще се ползват за предаване и запис. Задачата за осигуряването им е на Министерски съвет.

Видеонаблюдението няма да е във всяка секция - според ЦИК от такова няма нужда при подвижните секции, тези в домове за възрастни и лечебни заведения, както и секциите зад граница. Все пак остават около 11 000 секции, в които трябва да бъде осигурено.

Ключово е устройствата да излъчват онлайн в интернет, както картина, така и звук, и да записват на технически носител. Записът трябва да бъде предоставян на ЦИК, дори и когато онлайн излъчването е прекъснато. В добавка, камерите на устройствата трябва да са с достатъчно висока резолюция, която да позволи разчитането на номерата в хартиената бюлетина - това по всяка вероятност означава видео с качество поне 1280х720 пиксела, или 720p. 

От ЦИК изискват и високо ниво на защита от кибератаки срещу процеса, както и да няма допълнителен рисков софтуер на устройствата. Ако се ползват смартфони, които обикновено идват заредени с разнообразен софтуер, това означава доста "почистване" на устройствата преди употребата им за вота.

Излъчването и записването започва от момента, в който се обяви края на изборния ден в секцията, до посписване да протокола на СИК включително.