Пловдивската районна прокуратура е привлякла като обвиняем 23-годишен във връзка с епидемията от бомбени заплахи срещу училища 

Обвинението е, че на 30 март Б. Т. се обадил на 112 и "предал невярно повикване за тревога, а именно, че в Професионална гимназия  по транспорт и строителни технологии /ПГТСТ/ „Гоце Делчев“, гр. Пловдив, е поставено взривно устройство".

Интересно е, че това той осъществил от улична телефонна кабина. Задържан е до 72 ч.

Обвинението е по чл. 326 от НК - за "който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ..." (по същия член бе подведена проф. Асена Сербезова, когато в разгара на пандемията предупреди да не се презапасяват гражданите безсмислено с лекарства, защото това може да доведе до недостиг, б.р.).

От прокуратурата допълват и че са установили две деца – момчета на 15 г., ученици в 9-и клас в училище в Пловдив, които на 27 и 31 март са изпратили злоумишлени писма със заплахи по електронната поща до официалните мейли на ГДБОП в София, както и до две медии – информационен сайт и телевизия.

Ето и оригиналното съобщение на пресслужбата на Апелативна прокуратура-Пловдив:

Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем и задържа 23-годишен мъж, подал неверен сигнал за поставена бомба в училище в гр. Пловдив

Днес, 1 април 2023 г., Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем Б.Т., на 23 г., за това, че на 30.03.2023 г., чрез обаждане на тел. 112 е предал невярно повикване за тревога, а именно, че в Професионална гимназия  по транспорт и строителни технологии /ПГТСТ/ „Гоце Делчев“, гр. Пловдив, е поставено взривно устройство – бомба, като от деянието са настъпили значителни вредни последици – престъпление по чл. 326 ал. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Установено е, че на 30 март 2023 г. Б.Т. от улична телефонна кабина е подал фалшив сигнал за поставено взривно устройство – бомба в ПГТСТ „Гоце Делчев“, гр. Пловдив. Незабавно е бил изпратен автопатрул на полицията, който е запазил местопроизшествието.  Учениците, учителите и персоналът в училището са били евакуирани. При извършената проверка взривно устройство в сградата не е било открито.

Обвиняемият Б.Т. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Действията по разследването продължават.

Същевременно под надзора на Районна прокуратура – Пловдив е образувано досъдебно производство по чл. 326 от Наказателния кодекс – за бомбени заплахи, отправени към училища в гр. Пловдив и в други градове на страната.

Установено е, че две деца – момчета на 15 г., ученици в 9 клас в училище в гр. Пловдив, на 27.03.2023 г. и на 31.03. 2023 г., са изпратили писма по електронната поща до официалните мейли на ГДБОП., гр. София, както и до две медии – информационен сайт и телевизия. В тези съобщения те написали, че в различни училища в гр. Пловдив и в други градове на страната предстои да бъдат поставени взривни устройства.  Писмата са изпратени от електронна поща, регистрирана при доставчик на електронни съобщителни услуги  извън територията на България.  

Към момента се извършват активни действия по разследването под надзора на Районна прокуратура-Пловдив.

Не е установена връзка между двата случая.