ГДБОП е задържала още един подател на имейли за бомби в училища. 16-годишният ученик е задържан заради изпратени от него имейли със заплахи за поставени взривни устройства в училища в четири града у нас, съобщи БНР.

Младежът е арестуван днес в Пловдив. Установен е и негов приятел, с когото са пращали мейли и са създали Телеграм канал. По-късно главният секретар на МВР Петър Тодоров обяви, че и приятелят е задържан.

На 31 март до няколко публични мейл адреса и до мейла на ГДБОП те изпратили съобщения за поставени взривни устройства във всички училища в Пловдив, Ямбол, София и Бургас.

За разкриването на подателя са изискани данни от английска компания, от чиито сървъри е изпратен заплашителният мейл. Установено е, че пощенската кутия е създадена няколко часа преди изпращането на мейла. И така се стига до днешния арест.

По-рано днес пък бе съобщено, че седемнадесетгодишен ученик от София е изпратил част от електронните съобщения със заплахи за поставени бомби в училища в цялата страна. Той е арестуван от ГДБОП вчера.

Докато е изпращал  имейлите, с тийнейджъра са били още няколко негови съученици. Младежите са казали, че са били подтикнати  от медийни публикации за първите заплашителни писма, получени на 27 и 28 ми март.

От твои източници БНР научи, че при разпитите 17-годишното момче е признало, че на 29, 30 и 31 март от личния си телефон, е създал 4 четири пощенски кутии в Google, от които изпратил десетки имейли в цялата страна до училища и полицейски управление със заплахи за поставени бомби. Докато е извършвал това, с него са били още двама или трима негови съученици.

Те били подтикнати от първите публикации на 27 и 28 март със заплашителни имейли, получени в част от училищата в цялата страна. Момчето е обяснило, че е пратило имейлите, защото не му се е ходило на училище.

В Пловдив главният секретар на МВР Петър Тодоров днес обобщи, че след понеделник и вторник, когато е установена хакерска атака извън страната, у нас тя е увлякла последователи. Те са подали от сряда до петък множество сигнали със заплашително съдържание. Тримата (последни) са по- скоро подражатели, каза главният секретар. 

Общо установените младежи са вече 8.

Пред БНР Владимир Димитров - шеф на "Киберпрестъпност" в ГДБОП, обясни, че става дума за хибридна заплаха и реална опасност няма. 

Димитров също обясни, че част от имейлите са били изпратени от ученици.

"В понеделник и вторник беше основно една пощенска кутия. Впоследствие към тази кампания се включиха най-вероятно отделни ентусиасти. На практика за изпращането са използвани общо между 10 и 20 различни и пощенски услуги.

Впоследствие се включиха и много други, които бяха с променен текст. Някои от тези имейли бяха изпратени от непълнолетни или малолетни лица, на които просто не им се ходи на училище."

При претърсването са намерени компютър и телефон, които са били използвани за заплахите. Материалите по случая са докладвани на Софийсата районна прокуратура.

Както и Клуб Z писа, досега вече бяха установени тийнейджър от Пазарджик и други деца - включително и момичета, които "вдъхновени" от подаването на първите заплахи в началото на седмицата, решили също да се включат - просто за да не ходят на занятия.

Също днес пред бТВ главният секретар на МВР Петър Тодоров заяви, че изборите ще бъдат прекъснати в дадено място единствено ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство.

Тогава изборният процес се прекъсва, заключват се секциите, хората излизат по безопасен маршрут, идва специализирана група от МВР, която проверява предмета и изборите се възобновяват, обясни Тодоров. Той добави, че за него това е само хипотеза.

Дори да има сигнал за взривно устройство, силите на място веднага ще проверят и ако не се намери предмет, който да наподобява такова устройство, изборният процес няма да бъде прекъсван, добави Петър Тодоров.