Десетки машини отказаха да работят в изборния ден и макар броят им да е пренебрежимо малък на фона на общия брой изборни устройства, това предизвика въпросителни.

Към привечер над 140 машините дадоха дефект. Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева обясни, че причините са различни – неразчитане на смарт карти, няма чувствителност на дисплея, изписват се различни надписи на машината, без да може да започне работа. Причините са различни, но изводът е един – с тези машини няма да се гласува, посочи Матева.

Оказа се, един от проблемите се корени и в хартията, която на тези избори, след последните изменения в Изборния кодекс, се сдоби с допълнителни атрибути. Преди това машината пускаше обикновена разписка, подобна на касов бон в магазина. С измененията обаче разписката бе приравнена на бюлетина и още тогава се породиха брожения за дебелината на машинната бюлетина, ще може ли да се произведе и достави навреме хартията и пр.

Още със старта на изборния ден се появиха информации - че устройства изкарват празни или къси бюлетини и трябваше да се взимат ад хок решения е ли е упражнил правото си на глас избирателят или не и може да гласува повторно.

Пред Клуб Z членове на СИК заявиха, че техниците са получили указания от доставчика на устройствата "Сиела" да лепят сензора с хартиено тиксо в случаите, в които има ролка в устройството, но сензорът отчита, че е свършила.

По думите на Матева жалбите към 13,10 ч. са две. Сигналите са 37. Доста от тях са за нарушения на секционните избирателни комисии, като според избирателите приканват някои от тях за машинно гласуване. Имаше един сигнал, че не е възможно избирател, който е гласувал с машина, да поправи вота си, но това не е така, посочи Матева и припомни, че когато избирател предпочете да гласува с машина, може да променя вота колкото пъти иска.

Имаме няколко сигнала за публикуване на социологически проучвания и предварителни изборни резултати, ще се вземе съответното решение от ЦИК в следващите части на заседанието днес, добави Матева.

За параваните е имало жалба до РИК, каза тя и поясни, че оплакването е, че се използват кабини.