Как започна изборният ден - не особено голяма активност, няколко машини, които не заработиха и паравани с импровизация - повече изтупани от праха стари т. нар. тъмни стаички. 

Към 13:20 ч. машините, които не работят, са 65 и в тези секционни избирателни комисии се преминава на гласуване изцяло с хартиени бюлетини. Това заяви пред журналисти говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

Тя обясни, че причините са различни – неразчитане на смарт карти, няма чувствителност на дисплея, изписват се различни надписи на машината, без да може да започне работа. Причините са различни, но изводът е един – с тези машини няма да се гласува, посочи Матева.

В началото на изборния ден съобщението от говорителката на ЦИК беше пет РИК. Но броят на машините, при които се появиха проблеми, започна да расте с напредването на гласуването.

"Имаме сигнали, че в пет РИК-а има машини, които са изкарвали празни бюлетини или много къси бюлетини, които не са показвали вота на избирателя."

Това съобщи през бТВ сутринта в неделния ден Матева.

"На две или три места да допуснати избирателите да гласуват втори път и всички са гласували нормално. На други места не са допуснати да гласуват повторно, като от ЦИК ще се събере на заседание и ще дадем указания", добави тя.

Тя коментира и параваните в секциите.

"Преди няколко дни стана ясно, че ще се използват старите кабини за гласуване като се махнат перденцата към тях. Отговорността за осигуряване материално е на Министерския съвет. Защо се използват кабините, а не паравани, могат да кажат от администрацията на МС", подчерта Матева.

Припомняме, че от служебния кабинет отказаха да поемат отговорност за хаоса с параваните, от което последва това, че в над 250 общини администрацията трябваше сама да реши как да осигури тайната на вота при гласуването с хартиена бюлетина. Според служебния премиер Гълъб Донев това не било такъв сложен въпрос.

Една от партиите, участнички в надпреварата обаче обяви още рано сутринта, че е изпратила десетки сигнали до районните комисии именно заради параваните.

"Съгласно новите правила, за да се избегнат злоупотреби на вота, гласуването става зад параван, а не както досега в тъмна стаичка. Служебното правителство не е изпълнило задължението си да осигури паравани. То е прехвърлило това задължение на общините без да осигури финансиране. Те от своя страна не могат да го изпълнят и масово в страната ще се гласува в тъмна стаичка. Това е грубо нарушение на Изборния кодекс", посочиха от там.

Вотът на Нинова - в национален ефир

Въпросните "паравани", кръстени така в Изборния кодекс, разкриха тайната на вота на лидерката на социалистите Корнелия Нинова, която гласува с хартия. В национален ефир. Това стана докато телевизиите излъчваха на живо от избирателната секция, както традиционно правят и бе забелязано от фейсбук потребител.

Макар да не би следвало да е изненада за кого гласува партиен лидер, това по същество представлява нарушение на тайната на вота.

По стара изборна традиция, в цялата страна не липсваха и неявили се за началото на изборния ден членове на секционни комисии, в това число председатели, което наложи подмяната им в последния момент.

И в Люксембург, и в Берлин се развалиха машини

Машината в една от двете секции в Люксембург се развали, научи Клуб Z. За това сигнализираха наши сънародници, живеещи и работещи във Великото херцогство.

Машината няма да бъде поправена до края на изборния ден. Гласуващите ще трябва да пускат хартиена бюлетина.

Проблеми се появиха и в Берлин. Сигнали имаше и за Брюксел.

Външно: Най-много са секциите в Турция

Навреме започна изборният ден за сънародниците ни, живеещи или пребиваващи на територията на Република Турция, Република Гърция, Република Кипър, Близкия изток и Централна Азия.

В Република Турция за настоящите избори са разкрити най-много секции – 162, като в 97 от тях се гласува с машина. В една от секциите в Република Турция е настъпил проблем с машината за гласуване, който е разрешен своевременно с бързата намеса на техническото лице на място и гласуването продължава без проблеми.

Вотът на всички места преминава в нормална обстановка и без големи струпвания пред избирателните секции, ъобщиха от МВнР.

В Перник задържаха ромски пастор за търговия с гласове

По-малко от 24 часа преди вота екип на бТВ засне ареста на местния пастор в една от ромските махали в Перник. По информация от полицията са открити са списъци с имена и лични данни, а в дома на проповедника - голяма сума пари.

В дома на пастора от квартал "Рудничар" по данни на полицията е открита сума пари. Тепърва ще се установява дали списъците и парите имат отношение към потенциална търговия с гласове. "За списъците - те са с трите имена и ЕГН, други списъци са с малки имена. С прякори – срещу тях отразена сума", обясниха от МВР.

Близо 500 души в София гласуват с подвижни урни

Близо 500 жители на София гласуват с подвижни урни днес, показват публикуваните от общината избирателни списъци. До техните домове ще отидат членовете  на 16 избирателни секции. Право да упражнят вота си по този начин имат хора с трайни увреждания, които не могат да излязат от дома си. 

За разлика от предсрочния вот през октомври миналата година, на тези избори с подвижна кутия гласуват само хора с увреждания. Такава възможност няма за поставените под карантина. Според списъците на Столичната община най-много избиратели, заявили този вариант на гласуване, има в район „Красно село“ – 72-ма, а най-малко – във „Възраждане“, 13 души. За хората с увредено зрение или затруднено придвижване, които искат да гласуват извън дома си, общината предлага специализиран транспорт до секцията и обратно.

Заявки се приемат и днес, до 19.30 часа на телефон 0800 20 720.  Хората оставят телефон за връзка, на който след това получават обаждане, за да се подготвят за излизане. След гласуване автомобилът ги връща до дома им.

Спокойна нощ

В нощта преди деня на изборите не са регистрирани сериозни инциденти. Това съобщиха за БТА от МВР.

Припомняме, че гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са сътносими към действията на МВР, на денонощната телефонна линия  02 90 112 98 и имейл izbori2023@mvr.bg.

Българските граждани избират днес 49- то Народно събрание. В страната изборният ден ще започне в 7:00 часа и ще приключи в 20:00 часа, не по-късно от 21:00 часа, ако пред секцията има негласували избиратели.