Привържениците на ГЕРБ са по-склонни да приемат идеята за съвместно управление с ПП-ДБ. 65 на сто от тях отговарят положително на подобна хипотеза. Доста по-слаба е подкрепата за такава възможност от привържениците на ПП-ДБ - 49 на сто.

Това сочат данните на "Алфа рисърч" от екзитпола

По 84% от гласувалите за "Продължаваме промяната" и "Демократична България" на последните парламентарни избори през октомври 2022 г. са подкрепили обединението днес.

Това показват данните за политическите предпочитания спрямо предходния вот на 2 октомври. 6% от подкрепилите "Демократична България" отиват към други формации, а по 4% за двете партии са се прехвърлили към ГЕРБ. Също толкова от гласувалите за "Продължаваме промяната" са избрали сега "Възраждане".

Най-твърд е електоратът на ДПС - 95% от избирателите на движението повтарят вота си отново. Лоялни са и поддръжниците на "Възраждане" и ГЕРБ съответно с 91 и 90%.

Най-аморфни и мобилни са избирателите на "Български възход", като едва 65% са повторили вота си. 13% от гласувалите за партията на Стефан Янев преди са отишли към "Възраждане", а 9% при ПП-ДБ.

Повторилите гласа си за БСП са 83%, а по 4% от гласувалите за социалистите се пренасочват към ПП-ДБ, "Възраждане" и "Левицата".

ГЕРБ-СДС и БСП имат двойно по-голям дял ромски гласове на тези избори, отколкото на предходните на 2 октомври м.г. Коалицията ГЕРБ-СДС е спечелила симпатиите на 20% от гласувалите роми, а соцпартията - 12%.

ДПС получава 82% от гласовете на турците и малко под половината от гласовете на ромите. Подкрепата от ромите е със 7% по-ниска сега.

ПП-ДБ взема 6% от гласовете на турците и 8% от ромите.

Според екзитпола на "Галъп" в София електоратът на ПП-ДБ е най-многоброен - 26%. По 15% от столичаните са предпочели ГЕРБ-СДС и "Възраждане", 11% са дали гласа си за БСП. Данните на "Галъп" обаче отличават, че ДПС няма никаква подкрепа в столицата.

В областните градове най-много хора са гласували за "Възраждане" - 48%, на второ място са ПП-ДБ с 46%, а на трето - ИТН с 42%.

В малките градове най-силна подкрепа има БСП - 28%, следвани от ДПС - 25% и ГЕРБ-СДС - 21%.

Профилът на избирателите по заетост сочи, че работещите предимно гласуват за ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, "Възраждане", ДПС и ИТН, докато 52% от гласувалите за БСП са пенсионери. От избирателите на ДПС 26% са незаети.