Ще има ли ясен победител от поредните предсрочни парламентарни избори на 2 април? До края на изборния ден ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ вървяха с изравнени позиции и социолозите смятаха, че ще има нещо като фотофиниш. Паритет цареше и по време на цялата предизборна кампания.

ПП-ДБ води с малко пред основния си съперник, сочат данните на "Галъп" и "Тренд".

Ще има ли шеста партия в парламента и дали това ще бъде изненадващо формацията на Слави Трифонов ИТН?

Според "Галъп" и "Маркет линкс" в парламента влиза и ИТН на ръба, според "Тренд" и "Алфа рисърч" политическите сили ще са пет. Това сочат данните на четири агенции от екзитполовете им.

Ето какво са и резултатите според "Маркет линкс": ГЕРБ – 25,5%; ПП-ДБ – 24,5%; ДПС – 14,2%; Възраждане – 13,8%; БСП – 10,1%; ИТН  - 4% - всички данни на четирите социологически агенции виж по-горе.

Разпределение на депутатските места според данните на "Алфа рисърч":

ПП-ДБ - 71
ГЕРБ-СДС - 69
ДПС - 38
Възраждане - 37
БСП - 25

Разпределение на депутатските места според данните на "Галъп":

ПП-ДБ - 67
ГЕРБ-СДС - 65
Възраждане - 37
ДПС - 34
БСП - 26
ИТН - 11

Разпределение на депутатските места според данните на "Тренд":

ПП-ДБ - 72
ГЕРБ-СДС - 72
"Възраждане" - 35
ДПС - 34
БСП - 27

Разпределение на депутатските места според данните на "Маркет линкс":

ГЕРБ-СДС 67
ПП-ДБ 64
ДПС 37
"Възраждане" 36
БСП 26
ИТН 10

Това бяха първите избори, при които хартиената бюлетина се завърна, но не особено триумфално. Същевременно денят на гласуването беше белязан с повече сигнали за купуване на гласове и контролиран вот, странни тълкувания на що е то параван. Проблем се оказа и новата употреба на машините с нов вид хартия, като част от тях блокираха - изкарваха празни или твърде къси бюлетини. Стигна се и до странни указания към хората, отговорни за тяхното функциониране - да ползват тиксо. 

Изборите не минаха и без обичайните парадокси - като неграмотен председател на секционна комисия.

Избирателната активност е подобна на миналогодишната. На 2 октомври м. г. гласуваха 39,41 на сто от избирателите и това беше най-ниският резултат на парламентарен вот след 1989 г. Според "Галъп" 35,5 процента е активността към 19,00 ч.