Руският президент Владимир Путин може да се възползва от убийството след експлозия в бар на военния кореспондент Владлен Татарски, като засили цензурата в Русия.

Това твърди американският Институт за изследване на войната (ISW). 

"Убийството вече задълбочава разрива в руското блогърско пространство, което в крайна сметка може допълнително да помогне на Кремъл да консолидира контрола върху медийното пространство", посочват анализаторите.

Те припомнят, че през март Владимир Путин е инструктирал Федералната служба за сигурност (ФСБ) да блокира всички възможни източници на проукраинска идеология.

ISW твърди, че знаковото убийство на Татарски, за което Кремъл обвинява Киев, трябва да изплаши хората от участие в антируски митинги и събития. Властите на Руската федерация може да се стремят да сплашат други блогъри, които са нежелателни на режима, свързани с ЧВК "Вагнер" - взривът избухна в кафене на шефа на групировката Евгений Пригожин.

Руските власти обявиха, че са задържали жена по подозрение, че е замесена в експлозията. 

Те твърдят, че Даря Трьопова е дала на Татарски бюст в кутия, който е избухнал, след като блогърът го поставил на маса до себе си.