Дария Трьопова, която беше задържана по подозрение за участие в убийството на военния блогър Владлен Татарски, е признала, че е донесла в кафенето статуетка, която се е взривила, предаде ТАСС, като се позова на видеоклип, публикуван от пресцентъра на руското вътрешно министерство.

"Занесох там една статуетка, която се взриви", казва Трьопова в публикуваното видео. "Бих казала, че бях задържана за това, че съм била на мястото на убийството на Владлен Татарски", казва още тя в отговор на запитване за какво е задържана.

По време на творческа вечер на Татарски вчера избухна експлозия. В нея загина блогърът с истинско име Максим Фомин, а над 30 души бяха ранени. По предварителни данни мощността на взривното устройство е била 200 грама тротилов еквивалент. На място продължават да работят следователи и криминалисти от руския Следствен комитет.

Снощи правоохранителните органи са извършили обиск на домашния адрес на Трьопова и са разпитали майка ѝ и сестра ѝ. По предварителни данни именно Трьопова е връчила на Татарски статуетка, в която е било скрито взривното вещество, посочва ТАСС.

Националният антитерористичен комитет (НАК) на Русия - държавна структура, която координира борбата с тероризма - заяви, че нападението срещу Татарски е било "планирано от украинските специални служби" с участието на хора, които са сътрудничили на Фонда за борба с корупцията, създаден от лишения от свобода руски опозиционер Алексей Навални, съобщи Асошиейтед прес. Задържаната за убийството Даря Трьопова е била "активен поддръжник" на групата на Навални, отбеляза НАК.

Пригожин смята, че зад атентата е радикална групировка, несвързана с Киев

Ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин  смята, че зад убийството на военния блогър Владлен Татарски в Санкт Петербург стои група радикали, а не Киев, предаде ДПА.

"Не бих обвинил режима в Киев за тези действия", заяви Пригожин. "Мисля, че действа радикална групировка, която едва ли има някакви отношения с правителството" в Киев, допълни той. 

Кремъл: Това е терористичен акт

Кремъл заяви днес, че убийството на известния военен блогър Владлен Татарски в Санкт Петербург е "терористичен акт". Президентството се позова на руския Национален антитерористичен комитет, според който има доказателства, свързващи Украйна с бомбеното нападение, предаде Ройтерс.

"Това е терористичен акт", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Активната фаза на разследването вече е в ход", заяви той.

"Виждаме доста енергични действия за задържане на заподозрени. Нека да бъдем търпеливи и да изчакаме следващите съобщения от нашите специални служби, които работят по въпроса", каза Песков.