Арестуваният в Русия журналист на "Уолстрийт джърнъл" (WSJ) Евън Гершкович е в добро състояние. Това съобщи Алексей Мелников, член на Московската обществена наблюдателна комисия (ОНК), в публикация в "Телеграм" късно в понеделник.

"По време на моето посещение той беше весел, имаше много шеги по време на нашия разговор", написа Мелников.

Гершкович е обвинен в събиране на секретна информация за руска компания от военнопромишления комплекс на Русия за "американската страна".

Той бе първият арестуван чуждестранен журналист в Русия след края на Студената война. Случаят бележи най-ниската точка на все по-напрегнатите отношения между Москва и Вашингтон. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви без да представи доказателства, че Гершкович е бил "заловен на местопрестъплението". Белият дом и WSJ определят обвиненията за "нелепи".

Ако бъде признат за виновен в шпионаж, Гершкович е изправен пред присъда от 20 години в наказателна колония.

В момента Гершкович се намира в СИЗО-2 на Федералната служба за изпълнение на наказанията на Русия ("Лефортово") в карантинна килия. Това е стандартна процедура. По време на периода на "карантината" обвиняемият преминава през лекар, правят се тестове за заболявания, търсят се хронични заболявания, водят се разговори с психолог и др.

Клетката е двойна, но Евън все още няма съсед. Такъв може да се появи след здравните тестове. Килията разполага с телевизор (20 канала на руски език), радио и хладилник. Температурата на въздуха е нормална. Ако е необходимо, гражданинът може да проветри килията по всяко време сам, твърди Мелников.

Храната е в съответствие с установените норми. Вчера например Гершкович е обядвал зелева чорба, картофи, пиле, за закуска - грис.

Той не е подавал жалба срещу условията на задържане. Осигурен му е достъп до библиотеката на изолатора. Гершкович в момента чете "Живот и съдба" от Василий Гросман, посочва Мелников.